- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Pâinea, laptele, făina, uleiul, zahărul, fructele şi legumele sunt doar câteva dintre alimentele de bază care încep să se ieftinească în următoarele trei luni. Proiectul ce vizează limitarea adaosului comercial al procesatorilor și retailerilor la 20% a fost publicat pe data de 28 iunie, de către premierul Marcel Ciolacu (PSD).
Citește și: Alimentul care nu trebuie să-ți lipsească din bucătărie. Îți va aduce noroc și prosperitate
Lista de alimente mai ieftine. Cum percep clienții, acum, prețurile din supermarketuri
Guvernul României a publicat OUG pentru plafonarea la 20%, timp de 3 luni, a adaosului comercial la procesatori și la magazine, pentru 14 grupe de alimente de bază, în Monitorul Oficial, în data de 30 iunie.
Conform OUG 67/2023, măsurile de plafonare a adaosului comercial, cu amenzile aferente, intră în vigoare la 30 de zile de la publicarea în Monitorul oficial, cu alte cuvinte din 30 iulie 2023, cu aplicare pe trei luni de atunci, scrie Startupcafe.ro.
„Aş vrea să încep cu o veste bună, am primit deja răspunsul marilor lanţuri de magazine, la propunerea noastră privind schema de reducerea a preţurilor la alimentele de bază şi vă pot spune că retailerii au transmis deja o primă listă cu produsele vizate.
Avem, astfel, toate condiţiile pentru ca în perioada următoare să finalizăm un acord sau un act normativ şi aş dori să le mulţumesc pentru promptitudine şi pentru această abordare. Aici ne referim la pâine, lapte, brânzeturi, carne, ouă, făină, mălai, ulei, legume şi fructe proaspete.
Vreau să subliniez foarte clar, va fi o scădere care nu va pune presiune pe producătorii români. Cred că românii merită din plin un asemenea gest sub forma unui efort comun al statului şi al mediului privat”, a spus joi premierul Ciolacu, notează Impact.
Președintele Sindicatelor din Industria Alimentară, Dragoș Frumosu, a povestit pentru Gândul ce ar putea presupune OUG.
„Eu sunt convins că Ordonanța este foarte bună, este lăudabilă, pentru că este o gândire pentru oamenii mai săraci din România, care sunt mulți. Din păcate, 60-65% trăiesc la nivelul salariului minim sau poate 100-200 de lei peste salariul minim, deci bani insuficienți pentru traiul unei familii de la o lună la alta, chiar dacă amândoi soții lucrează.
Pericolul este mai mare acolo unde numai unul lucrează și unde există și doi, trei copii, nu vorbim de mai mulți. Deci ideea este foarte bună.
Trebuie să vedem ce se va întâmpla peste două-trei săptămâni. Atunci putem să tragem o concluzie, cum tot la fel există variante. Sunt multe scenarii care pot fi luate în calcul.
Există variante ca peste două săptămâni să observăm, spre exemplu, că lipsesc de la raft pâinea de 300 de grame, cea simplă, și că se găsește pâine de 300 de grame cu adaos de lapte sau de cartofi, sau mai știu eu ce ingrediente în plus, deci nu e cea simplă.
Da, vom găsi iaurtul, dar cel care nu are cantitate, procent de grăsime mai redus și vom găsi iaurt la cantitățile respective care are o concentrație de grăsime mai mare. Sau vom găsi ouă la caserole de 30, la cartoanele de 30 de bucăți și nu vom găsi caserolele de 10 ouă”, a precizat, pentru Gândul, Dragoș Frumosu.
„Da, sunt prețuri mai mici, dar cu 50 de bani. Nu ne ajută cu nimic la pensiile pe care le avem. Sunt foarte mici plafonările acestea. Ar fi trebui mai mult și sunt strict la câteva alimente. S-a redus, dar 5 lei câștigăm. Nu este reducerea la care ne așteptam. Am văzut la câteva produse cu 50 de bani, 1 leu parcă am văzut la lapte, dar în rest… E foarte puțin”, a spus o clientă a unui supermarket, pentru aceeasi sursă citată anterior.
Lista alimentelor care ar urma să aibă adaosuri comerciale limitate
- pâine albă simplă 300 - 500 grame, fără specialităţi;
- lapte de vacă proaspăt 1,5% grăsime,1 l;
- brânză telemea de vacă vrac;
- iaurt simplu din lapte de vacă, grăsime 3,5%, max. 200 gr.;
- făină albă de grâu „000“ 1 kg;
- mălai 1 kg;
- ouă găină calibru M 10 buc.;
- ulei de floarea-soarelui 1 l;
- carne proaspătă pui: pui întreg, tacâmuri de pui, pulpe pui întregi cu os, aripioare de pui;
- carne proaspătă de porc: carne de lucru, pulpă de porc cu os şi fără os, spată porc;
- legume proaspete vrac: roşii (tomate), castraveţi, ceapă galbenă, fasole uscată, morcovi, ardei gras, ardei capia;
- fructe proaspete vrac: mere roşii şi mere golden, prune, pepene roşu, struguri de masă;
- cartofi proaspeţi albi vrac;
- zahăr alb tos 1 kg.