Ce bani scoatem din buzunar în 2016: Noul an aduce scumpiri uriașe pentru șoferi

 
 

 

Începutul anului 2016 a adus vești bune pentru români  de toate vârstele, căci reducerea cotei generale a TVA, de la 24 la 20 la sută, înseamnă reduceri la toate produsele, excepție făcând, însă, alimentele, ale căror prețuri au scăzut încă de anul trecut. Totuși, bucuria aceasta a fost umbrită de faptul că polița RCA s-a scumpit începând de la 1 ianuarie. De asemenea, impozitele pe locuințe și terenuri au crescut.

Astfel, începând cu 1 ianuarie 2016 a intrat în vigoare reducerea cotei generale a TVA, ceea ce înseamnă că vom plăti mai puțin pe servicii. De asemenea, această măsură este valabilă și la medicamente, hoteluri, alimente, restaurante şi catering (9%), dar şi cinematografe, muzee, livrări de cărţi, manuale, ziare şi reviste, evenimente sportive şi culturale (5%).

Chiar dacă prețurile la benzină și motorină au scăzut de la 1 ianuarie 2016, șoferii vor fi nevoiți să scoată mai mulți bani din buzunare pentru polițele de asigurare obligatorii. Cei mai afectați sunt transportatorii rutieri, care au susţinut că preţul poliţelor RCA ar fi putut creşte cu până la 400%. Totuși, pentru a tempera aceste majorări, reprezentanţii transportatorilor, ai companiilor de asigurări şi ai Autorităţii de Supraveghere Financiară au încheiat, la finele lunii decembrie, un protocol care limitează creşterea RCA la 50% faţă de nivelul din iunie anul acesta.

Noul an aduce vești proaste și pentru fumători, căci acciza la tutun se majorează cu 18 lei pe mia de ţigarete, iar analiştii se aşteaptă la scumpirea pachetului de ţigări cu cel puţin 30 de bani. Totuși, cafeaua este mai ieftină, căci a fost eliminate acciza de patru lei pe kilogramul de cafea solubilă.

Vești bune sunt, în schimb, de la Autoritatea de Reglementare în Energie, căci începând cu 1 ianuarie tarifele la energia electrică au scăzut. Astfel,  în facturi, micşorarea se va vedea cu 3,5%. Reducerea ar fi putut fi şi mai mare, însă populaţia trebuie să plătească şi certificatele verzi care nu mai sunt achitate de marii consumatori industriali.

Şi preţul gazelor naturale se va reduce, de la mijlocul anului viitor, pentru consumatorii industriali, care vor plăti cu 5%-6% mai puţin, în timp ce pentru consumatorii casnici evoluţia depinde de calendarul de liberalizare a preţurilor.

Sursa: Libertatea

facebook whatsapp twitter pinterest
PARTENERI
PREMIUM

Mai multe