În ultimele zile, în care toată România plânge "colectiv", după tragedia în care au murit 32 de oameni și care a dus la rănirea a aproximativ 200, dintre care peste 60 grav, auzim tot mai des din gurile cadrelor medicale termenul de comă indusă.
L-am mai auzit și la cazul "Michael Schumacher" sau, mai recent, la doi pași de noi, la Gabriel Cotabiță. Dar ce înseamnă comă indusă, ce presupune, care sunt riscurile și de ce au nevoie pacienții care au supraviețuit incendiului din Club Colectiv, dar sunt în stare gravă, de această "comă indusă".
Am solicitat unui cadru medical specializat aceste informații, explicate pe înțelesul nostru, al tuturor.
Cum se realizează coma indusă?
"Se introduce treptat o doza mica de barbituricul cu care se face adormirea, se induce o stare de inconstienta ca sa reduca functia creierului ca sa il protejeze. Scazand activitatea creierului, scad toate celelalte activitati ale organismului, scade metabolismul, scade consumul de oxigen, practice, corpul trece in starea de adormire. Si atunci cand dormi, toate activitatile scad. Acesta este scopul, sa reduca durerea care poate produce foarte multe probleme, pacientul poate intra in stare de soc", a explicat asistenta medicală
Ce presupune acest procedeu?
"Daca un pacient este intr-o stare atat de grava, el poate intra intr-o stare de soc, durerea este foarte greu de controlat, exista deja un soc care scade nivelul organismului, de aceea ei sunt perfuzati, li se administreaza mai mult plasma decat sange, ca sa mentina circulatia. Au loc pierderi de sange, de lichide. Acesta e scopul comei induse, sa-l scoti din starea grava in care este, cu ajutorul medicamentelor, sa il ajuti sa se vindece. Organismul are nevoie de mai putina hrana, toti sunt hraniti artificial, chiar si cei care nu sunt in coma, cei constienti. Scopul este ca aceștia sa fie feriti de infectii. Coma indusa este o coma controlata. Pacientul respira singur în momentul in care este bagat in coma indusa", a mai spus cadrul medical.
"Coma indusa nu se face fara prezenta unui anestezist. Este illegal. In momentul in care vor sa ii scoata din coma se reduce treptat doza de somnifer. Pacientul, inainte de trezire trebuie sa respire constant, spontan, nu sa fie ventilat de un aparat, practic asta este diferenta dintre o coma indusa si coma “tradițională”, a explicat sursa.