Antena Căutare

Ce este virusul sincițial (VSR) care afectează copiii și a umplut spitalele din România. Se transmite pe cale respiratorie

VSR (virusul sinciţial) este un virus comun, foarte contagios, care infectează aproape toţi bebeluşii şi copiii mici până la vârsta de doi ani, dintre care unii se pot îmbolnăvi grav.

Virusul sincițial (VSR) afectează copiii și a umplut spitalele din România. Se transmite pe cale respiratorie. | Shutterstock.com

Experţii spun că relaxarea restricţiilor pandemiei de coronavirus înseamnă că VSR afectează un număr mai mare de bebeluşi şi copii, ale căror sisteme imunitare nu sunt pregătite pentru a-i face faţă.

Numărul cazurilor de VSR şi alte boli respiratorii a crescut şi în Marea Britanie şi în SUA, care suferă, de asemenea, de o penurie de antivirale şi antibiotice. Asociaţia de terapie intensivă DIVI a declarat că această creştere sezonieră a numărului cazurilor de infectare cu virusul sinciţial respirator şi lipsa de asistente provoacă o „situaţie catastrofală” în spitale, potrivit News.ro.

Tot mai multe îmbolnăviri cu virusul sincițial sunt înregistrate, iar medicii sunt nevoiți să găsească soluții la limită

Medicul pediatru Mihai Craiu a vorbit la Digi24 despre situația actuală din spitale, după ce un virus afectează foarte mulți copii, care ajung să fie ventilați. Ce este virusul sincițial și cum se transmite.

Articolul continuă după reclamă

S-a dublat numărul pacienților din spitalele pentru copii. Tot mai multe îmbolnăviri cu virusul sincițial sunt înregistrate, iar medicii sunt nevoiți să găsească soluții la limită: „Nu mai sunt locuri. Asta nu înseamnă că nu vom consulta și interna un pacient grav. Mutăm. Facem triaj ca pe front. Despre ATI vorbesc. Numai vineri au fost intubați 3. Toate ventilatoarele sunt ocupate, cele 6 sunt ocupate”, a declarat medicul Mihai Craiu la Digi24, despre situația de la Institutul pentru Sănătatea Mamei și a Copilului.

„În momentul ăsta, toți cei pe care îi avem ventilați mecanic au 2-3 luni. E plin sus. Nu mai avem unde să îi punem. Am făcut locuri că am externat spunându-le părinților „știți, nu e chiar atât de grav..”. Unii au acceptat.

În principiu, ar putea să se repete scenariul Covid, când nu erau locuri în București și duceam la Râmnicu Vâlcea sau nu știu pe unde. Problema e să nu vină toți dintr-o dată pentru că va fi depășit sistemul de transport, nu pot fi duși cu taxi. 90 km nu poți să ții respirația”, mai spune medicul Mihai Craiu.

Cum se transmite virusul sincițial

Virusul respirator sincitial este un virus frecvent al tractului respirator care provoacă simptome ușoare asemănătoare răcelii comune. Majoritatea adulților se vindecă în 1-2 săptămâni, dar VRS poate fi sever în special la nou-născuți și vârstnici. La sugarii foarte mici cu RSV, singurele simptome pot fi iritabilitatea, hipotonia și dificultatatea la respirație.

RSV poate provoca de asemenea infecții severe cum sunt bronșiolita (inflamarea cailor aeriene inferioare) și pneumonia (infecția pulmonară). RSV este cea mai frecvența cauza de bronșiolita și pneumonie la copiii sub 1 an. Aproape toți copiii vor fi infectați cu RSV până la împlinirea a 2 ani. Simptomele apar la 4-6 zile de la infectare, potrivit infromațiilor oferite de reginamaria.ro.

RSV se poate răspândi când persoană infectată tușește sau strănută. Te poți infectă dacă stropii de la tușe sau strănut îți intră în ochi, nas sau gură sau dacă atingi suprafață infectată, de exemplu clanța ușii, apoi îți atingi față fără să te fi spălat pe mâini. Te mai poți infectă prin contactul direct cu virusul – săruți pe față un copil cu RSV.

Citește și: Ce spune Rafila despre persistența bacteriilor și virusurilor în pereții clădirilor: "Problema este la nivelul instalaţiilor"

Ministrul Sănătăţii Alexandru Rafila ia în calcul redeschiderea unor centre ambulatorii unde copiii cu simptome să fie primiţi şi văzuţi de medici

Pentru a scurta timpul de aşteptare, ministrul anunţă că ia în calcul redeschiderea unor centre ambulatorii unde copiii cu simptome să fie primiţi şi văzuţi de medici.

”Este, într-adevăr, un număr mai mare de viroze respiratorii care afectează copiii, e un val de îmbolnăviri cu un virus care provoacă îmbolnăviri anual, se numeşte virusul sinciţial respirator, sunt foarte multe cazuri, în momentul de faţă, în Statele Unite, dar şi în unele ţări europene. Ceea ce au, de foarte multe ori, copiii este o bronşiolită, deci o inflamaţie a bronhiilor care determină dificultăţi în respiraţie, în principiu, şi un sindrom febril.

Nu este niciun fel de nenorocire, că nu sunt foarte multe cazuri grave, dar atunci când manifestările clinice sunt medii sau copilul se sufocă, vă daţi seama că toţi părinţii sunt alertaţi, se îndreaptă spre camerele de primiri urgenţe care sunt supraaglomerate”, a afirmat ministrul Sănătăţii, marţi seară, la România Tv, potrivit News.ro.

Citește și: Cum îți dai seama că nu mai ești contagios după ce ai avut Covid-19 și ai stat în izolare. Semnele la care trebuie să fii atent

Vezi știrile zilei pe observatornews.ro

Ce spune Rafila despre persistența bacteriilor și virusurilor în pereții clădirilor: "Problema este la nivelul inst... Regele Charles a fost atacat cu ouă pentru a doua oară, în decurs de o lună. Suspectul a fost prins de către polițiști...
Înapoi la Homepage

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 9 decembrie 2024. Ruxandra a câștigat suma de 3500 de lei
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 9 decembrie 2024. Ruxandra a câștigat suma de 3500 de lei Marti, 10.12.2024, 19:00
2025 de exceptie Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x