Ziua armatei române este un eveniment important pentru țara noastră, fiind ziua în care o imensă reușită a avut loc în anul 1944. Eliberarea Transilvaniei de Nord de sub ocupația și administrația străină a fost momentul în care soldații români au simțit cu adevărat ce înseamnă victoria din acele timpuri.
Acest eveniment a reprezentat primul pas care avea să marcheze ziua ca fiind una dintre cele mai importante pentru țara noastră. Imediat după această reușită, militanții români au ales să arboreze Drapelul național în toate sediile instituțiilor, dar și la bordul navelor maritime și fluviale.
Data de 25 octombrie este o zi foarte apreciată de români, fapt pentru care în mai multe zone din țară s-au organizat ceremonii militare prin care soldații români au fost amintiți, celebrați și felicitați.
Ziua armatei române celebrată în București
Președintele României, Klaus Iohannis, a participat astăzi la ceremonia de la Mormântul Ostașului Necunoscut din Parcul Carol I din București. Alături de președinte s-au aflat și Prim-ministrul țării, Marcel Ciolacu, dar și Președintele Senatului, Nicolae Ciucă.
Șeful de stat a mulțumit tuturor membrilor armatei române pentru sacrificile pe care le fac pentru a-și apăra țara în orice moment este nevoie.
„Mă bucur să sărbătorim împreună Ziua Armatei României şi să ne manifestăm întreaga recunoştinţă şi apreciere faţă de militarii noştri, activi, în rezervă şi în retragere, precum şi faţă de personalul civil care îşi desfăşoară activitatea în cadrul organismului militar. Această zi le este dedicată şi ostaşilor români care, cu hotărâre, devotament şi spirit de sacrificiu, au luptat şi s-au jertfit pe câmpul de luptă pentru independenţa României, în 1877, precum şi în timpul celor două războaie mondiale. Totodată, Ziua Armatei României este prilejul potrivit pentru a onora veteranii de război, precum şi pe cei care au făcut sacrificiul suprem sau au fost răniţi în teatrele de operaţii unde Armata României, alături de aliaţi şi parteneri, a participat la lupta împotriva terorismului şi la operaţiile umanitare sau la cele de menţinere a păcii”, a fost declarația făcută de Klaus Iohannis.
Președintele a făcut câteva precizări și cu privire la ceea ce se întâmplă în întreaga lume, dar și la cele două mari războaie din prezent.
„Europa se confruntă cu o criză fără precedent după cel de-al Doilea Război Mondial, ca urmare a agresiunii militare brutale şi ilegale a Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei, în timp ce atacul terorist şocant şi reprobabil din 7 octombrie împotriva Statului Israel riscă să destabilizeze complet Orientul Mijlociu pe termen lung. În acest context dificil, este cu atât mai relevant rolul Armatei României în asigurarea securităţii naţionale şi a apărării colective pe Flancul Estic al NATO. Militarii români, alături de aliaţii prezenţi pe teritoriul ţării noastre, cărora le mulţumesc şi cu acest prilej, sunt elemente-cheie în menţinerea posturii de descurajare şi apărare a NATO în regiunea Mării Negre, o zonă de importanţă strategică pentru spaţiul euroatlantic”
În țară au avut loc și alte ceremonii militare și religioase cu scopul de a-i aminti pe soldații care au luptat de-a lungul timpului pentru țara noastră, dar și pentru soldații care acum fac parte din Armata României.
O nouă pârtie de schi în România. Unde se pot bucura românii de sporturile de iarnă... Vești bune pentru tinerii care se căsătoresc! Statul oferă bani celor care îndeplinesc condițiile necesare...