Preşedinta Asociaţiei Medicale Sud-Africane, dr. Angelique Coetzee, care a primit în ultimele zece zile persoane cu teste COVID-19 pozitive, spune că aceşti pacienţi prezintă simprome neobşnuite şinu necesită internarea la spital.
”Ceea ce le aduce la cabinetul meu” din Pretoria ”este oboseală extremă”, declară ea.
Ce simptome au oamenii infectați cu varianta Omicron
Majoritatea acestor pacienţi sunt bărbaţi în vârstă de până la 40 de ani, dintre care mai puţin de jumătate sunt vaccinaţi.
În afară de oboseală, ei suferă de dureri musculare, tueşsc sec şi prezintă ”o mâncărime în gât”, detaliză ea. Doar câţiva dintre aceşti pacienţi prezentau o febră slabă.
Dr. Coetzee subliniază că se cunosc puţine lucruri despre cât de periculoasă este varianta omicron, pe care OMS a calificat-o ”îngrijorătoare”. ”Eu nu spun că nu există bolnavi grav”, însă, ”pentru moment, chiar şi pacineţii pe care i-am văzut şi nu erau vaccinaţi au simptome uşoare”, subliniază ea.
Pfizer-BioNTech se lansează în producerea unei doze specifice ”booster” de vaccin împotriva variantei Omicron
Pfizer şi BioNTech - care dezvoltă împreună cel de-al doilea cel mai administrat vaccin din lume, după vaccinul AstraZeneca-Oxford - au lansat un studiu pentru a verifica dacă acest vaccin răspunde în mod favorabil Omicron.
Alianţa Pfizer-BioNTech a decis să accelereze producerea unei doze specifice ”booster” de vaccin împotriva variantei omicron a SARS-CoV-2, care să fe gata în 100 de zile, anunţă luni compania germană în domeniul biotehnologiei BioNTech, relatează BFMTV, citat de news.ro.
Studiul cu privire la efienţa vaccinului iniţial este menţinut, însă cele două laboratoare farmaceutice vor să câştige timp prin adaptarea formulei vaccinului.
Pfizer şi BioNTech voiau să verifice eficienţa vaccinului actual în privinţa noii variante Omicron a SARSA-CoV-2, însă au decis până la urmă să accelereze crearea unei noi versiuni, la fel ca laboratoarele farmaceutice concurente.
În doar câteva zile, Omicron a devenit o sursă de îngrijorare la nivel mondial şi a antenat deja înciderea fornitierelor unor ţări. Este vorba despre o miză importantă, deoarece nu se ştie încă dacă Omicron poate evita vaccinurile actuale.
Tehnologia ARN mesager, folosită de Pfizer şi BioNTech, permite adaptarea în câteva săptămâni a vaccinului acestei noi tulpini, însă este necesar ca producţia industrială să fie adaptată ulterior.
Până în prezent, doza ”booster” permite să se facă faţă diverselor variante care au devenit dominante în lume - britanică (alpha) şi apoi indiană (delta).
Compania americană în domeniul biotehnologiei Moderna, concurentă, a anunţat săptămâna trecută că pregăteşte un vaccin specific, care urmează să fie gata în prmul trmestru al lui 2022.
AstraZeneca-Oxford şi Novavax mizează, la rândul lor, pe o modificare a vaccinurilor lor. Varianta omicron a SARS-Cov-2 - prezentă în Africa, Asia şi Europa - rămâne în continuare înconjurată în mister.
”Este, oare, mai periculoasă decât alte (variante)? Pentru moment, nu avem niciun element care să ne facă să credem că este mai patogenă şi nu din cauză că are mai multe mutaţii este mai patogenă”, declară BFMTV un consultant în sănătate.