Tot mai multe companii, inclusiv multinaționalele, au lansat programe de internship adresate tinerilor, având drept scop recrutarea de viitori angajați. Pe modelul "win-win", tânărul avea oportunitatea de a deprinde primele cunoștințe aplicate în domeniul său de interes și experiență practică, în timp ce angajatorul își putea forma de la zero oamenii care să ocupe posturi în companie.
Dacă nu ai experiență și vrei să începi să pătrunzi pe piața muncii, aplică pentru un internship și, pe lângă posibilitatea de a obține un job ulterior, poți câștiga și câțiva bani, asta pentru că tot mai multe firme au introdus plata pentru acest tip de program.
Internship neplătit versus internship plătit
Internshipurile, în funcție de domeniul în care sunt lansate, au o durată curprinsă între o lună și șase luni. Încă de la început, compania care propune un astfel de program anunță și care sunt condițiile participării la el, dacă este sau nu unul plătit și cât timp va dura. Deși benficiile sunt prestabilite, cei interesați pot adesea cere la final un certificat, o recomandare sau orice alt act care să ajute ulterior în carieră și să ateste că s-au dobândit cunoștințe noi. Din acest punct, CV-ul oricărui tânăr poate avea un punct de plecare și o experiență extrem de utilă atunci când vine vorba de angajare.
De regulă, internshipul neplătit îți solicită serviciile part time, adică patru ore pe zi, timp în care vei învăța și îți vei aduce aportul la buna funcționare a departamentului sau a companiei. Dacă intervine plata, atunci poate fi vorba de un program normal, de opt ore pe zi.
Când internshipul se transformă în job
Programul este, de regulă, flexibil, fiind vorba de un program internship, iar dacă el care aplică are studii în paralel, angajatorul îl va încuraja să le urmeze, respectiv să le termine. Dacă aplici pentru un internship, discută despre disponibilitatea ta, în funcție de facultate, de cursurile și de seminariile care necesită prezența.
Facultatea și internshipul pot fi cu succes îmbinate, iar dacă ești în an terminal și te dovedești a fi persoana potrivită în locul respectiv există varianta ca programul de specializare să devină un job la propriu.
Beneficii ale internshipului pentru carieră
Adaugarea unui program de internship in CV reprezintă un punct de plecare pentru orice tânăr de a accede în mijlocul domeniului pe care l-a studiat. Specialiștii în resurse umane au printre criteriile de selecție, și acest aspect, asta pentru că dacă ai terminat Academia de Studii Economie, de exemplu, specializarea Finanțe-Bănci, e clar că cel puțin încă 50 de oameni au aceleași studii și specializări ca tine. Acesta este momentul când un internship va face diferența în ochii angajatorului.
Menționează în CV-ul tău fiecare program de internship pe care l-ai urmat și detaliază activitățile și sarcinile care ți-au fost oferite pentru a trezi interesul HR-ului atunci când aplici pentru un job. Dacă firma cu pricina caută un junior, fără prea multă experiență, atunci ai toate șansele să fii chemat la interviu.