De acum înainte, donarea de sânge se va desfășura exclusiv cu programare, un fapt generat de un record de cereri din partea centrelor de transfuzii, concomitent cu creșterea valorii tichetelor.
Comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent, numărul donatorilor de sânge a crescut de zece ori de la începutul anului și până în prezent. Această creștere substanțială a fost determinată de decizia Ministerului Sănătății de a majora valoarea tichetelor, încurajând astfel populația să doneze.
Donatorii de sânge primesc acum tichete în valoare de 280 lei.
Dincolo de criza acută din trecut, centrele de transfuzii au reușit să ajungă la un surplus, după ce Guvernul a decis să mărească răsplata pentru donatori de la 67 de lei la 280, oferindu-le în plus și alte facilități. Înainte de aceste beneficii, medicii se confruntau cu apeluri disperate. Însă după majorarea valorii tichetelor, donatorii primesc acum și o zi liberă de la serviciu, precum și o reducere de 50% la transportul în comun, potrivit observatornews.ro.
Unele centre de transfuzii nu au capacitatea sau personalul necesar pentru a stoca și gestiona sângele, motiv pentru care donarea se face acum doar cu programare în unele locații.
Cine poate dona sânge și cine nu
Oricine în vârstă de între 18 și 60 de ani, cu o greutate de peste 50 de kilograme și în stare sănătoasă poate dona sânge. Este recomandat să contacteze centrul de transfuzii înainte pentru a afla dacă este necesară o programare sau nu.
Donatorii interesați se pot programa la centrele de transfuzii. Începând cu data de 15 ianuarie, la Centrul de Transfuzie Sanguină București, donarea se va putea face doar pe baza programării, ce poate fi efectuată prin intermediul aplicațiilor online. Pentru locațiile unde donarea nu se face pe baza programării, medicii recomandă efectuarea unui apel în prealabil pentru a verifica disponibilitatea locurilor.