Iarna și-a impus prezența și în România. Ninge de câteva zile, iar meteorologii anunță vreme rece și în zilele următoare. Riscul de accidente este mare.
Ce să faci pentru a nu mai aluneca pe gheață sau polei
Temperaturile scăzute de afară vin cu gheață și polei. Este foarte periculos, dat fiind că încă ninge, iar sub stratul proaspăt de zăpadă se formează gheață.
Deși poate fi momentul ideal pentru o vacanță la căldură, mulții sunt nevoiți să iasă din casă. Deși pe șosele autoritățile au dispus dezăpezirea, multe artere secundare sunt încă înzăpezite. Însă trotuarele rămân sub un strat măricel de zăpadă și gheață, nefiind curățate corespunzător.
Astfel că, oamenii sunt nevoiți să recurgă la diverse trucuri pentru a se menține pe picioare și pentru a evita incidentele.
Potrivit Consiliului Național pentru Siguranță (NSC), aproximativ 16.000 de persoane își pierd viața anual din cauza căzăturilor. Nu sunt însă statistici specifice pentru accidentele provocate de condițiile de iarnă. Cu toate acestea experții pun pe seama alunecărilor pe suprafețe înghețate numeroase leziuni, conform unei surse.
Astfel că, în zilele acestea este foarte important să-ți adaptezi mersul la condițiile de afară. Dacă observi gheață pe jos, mergi cu pași mici și încearcă să târșâi picioarele și chiar să ții degetele curbate. Totodată, este important să pășești pe toată talpa pentru a avea stabilitate.
De asemenea, este important să porți încălțăminte adecvată, cu talpă aderentă. Evită încălțămintea cu talpă netedă, deoarece acestea cresc riscul de alunecare.
Citește și: Cum va fi vremea până pe 17 martie 2025. Meteorologii au emis prognoza pe o lună
Este important să fii atent la drum. În cazul în care trotuarul este curățat, gheața se poate forma și este greu de depistat. Nu alerga și nu trece strada în grabă.
De asemenea, este indicat să nu mergi cu mâinile în buzunare. Folosește-le pentru a-ți menține echilibrul.
Îndepărtează gheața la timp din fața casei sau a blocului și de pe trepte. Zăpada necurățată se poate compacta în blocuri de gheață. Este indicat să cureți constant treptele și trotuarul cu granule antiderapante.
Cum poți minimiza riscurile
Chiar dacă îți iei toată măsurile de precauție este posibil să fii surprins de gheață. În mod normal, sunt două secunde de la pierderea echilibrului până la contactul de solul. În acest timp este destul de greu să reacționezi. Astfel apar entorse, fracturi de încheietură sau șold, glezne sau umăr, precum și lovituri la cap.
Este important să știi să cazi corect, pentru a minimiza riscurile. Experții recomandă câteva tehnici (tuck-and-roll):
- Ridică-ți capul, astfel încât să nu lovești cu ceafa sau fruntea de jos.
- Evită să încerci să te oprești cu mânca, chiar dacă este un reflex natural. Acest gest duce la fracturi ale încheieturii. Este mai bine să cazi pe partea laterală a corpului, astfel se distribuie impactul.