Crenvurști, brânză topită, zahăr, hârtie igienică sau farfurii de unică folosință. Nu, nu este lista de cumpărături a bunicii, ci lista pe care o primesc înainte de internare pacienții de la Centrul de Transplant Medular din Târgu-Mureș.
Conform PressOne, un fost pacient al Centrului de Transplant Medular din Târgu-Mureș a făcut publică lista pe care a primit-o cu două luni în urmă.
Astfel, potrivit foii respective, acesta trebuia să aducă de acasă ”500 de grame de crenvurști, trei cutii de brânză topită, biscuiți, compot, un bax de hârtie igienică, două baxuri de apă plată, două kilograme de zahăr, două kilograme de lămâi, 3-4 cutii de ceai de fructe ori de mentă.”
De asemenea, în foaia respectivă, toate indicațiile legate de ceea ce trebuie să aducă de acasă sunt scrise cu litere mari, în timp ce actele necesare internări sunt trecute în coada listei, cu litere mici.
Printre lucrurile cerute de reprezentanții spitalului se numără și farfurii și tacâmuri de unică folosință, numărul lor fiind de-a dreptul spectaculos - 90 de farfurii late, 50 de farfurii adânci, 90 de linguri, cuțite și furculițe.
De asemenea, pacientul trebuie să-și aducă de acasă și pijamale, chiloți, maieuri, pastă de dinți, săpun și gel de duș, dar și medicamente, precum două cutii de Aciclovir, medicament antiviral ce este administrat pacienților care au sistemul imunitar slăbit, precum în cazul celor care au fost supuși unui transplant de măduvă.
Contactat pentru explicații, inițiatorul transplanturilor de măduvă de la Centrul din Târgu-Mureș, profesorul universitar doctor Benedek István a declarat că lista respectivă nu este obligatorie.
"E o recomandare, dacă vreți. Vorbim despre pacienți care stau internați câte trei săptămâni sau o lună, şi care au parte de un regim special.
Nu poți să vii, în cazul lor, cu mâncare de acasă.
Vorbim despre un regim alimentar special. Poate fi în interesul familiei să mai ducă ceva uneori, pentru că nu poți introduce în camerele sterile mâncare gătită acasă.
Dar, repet, e doar o recomandare, și nu o obligație. Eu, cât timp am condus Centrul, le-am spus mereu că, dacă omul e sărac și nu are de unde, să nu carecumva să-i impună ceva", a mai spus doctorul Benedek, potrivit sursei citate.
În România, există cinci centre destinate transplantului medular: două la București, și câte unul la Timișoara, Iași și Târgu-Mureș. De asemenea, țara noastră înregistrează cea mai rapidă creștere a transplanturilor de măduvă din Europa de Est, conform unui raport al Societății Europeane de Transplant Medular din anul 2016.