Ce vinuri să alegi pentru Masa de Paște. Recomandări somelier Liviu Birceanu. Paștele este cea mai mare sărbatoare, o sărbătoare a sărbătorilor. Masa de Paște nu e completă fără un vin bun. Trebuie să știi că fiecare fel culinar poate fi asociat cu un anumit vin
De Paște vrem ca masa la care îi primim pe invitați să fie una bogată. Când ne gândim la pregătirile de Paște și la amenajarea mesei de Paște, trebuie să luăm în calcul și ce băuturi vom servi. Dacă ești un iubitor și cunoscători de vinuri, probabil ți-ar prinde bine sfaturile unui somelier cu experiență ca Liviu Birceanu.
Un pahar de vin bun este ideal pentru a-ți antrena simțurile atunci când urmează să guști din bucatele alese servite la masa de Paște. Este bine de ştiut că fiecare dintre bunătăţile pregătite pentru sărbători se asociază cu un anumit vin. Sfatul specialiştilor în gastronomie este să alegem doar unul sau două vinuri pe care să le aşezăm pe masa de sărbătoare. Dar iată ce ne recomandă somelierul Liviu Birceanu pentru masa de Paște 2019.
Ce vinuri să alegi pentru masa de Paște
De vreme ce în centrul atenției vor fi fripturile de miel, ouăle roșii și cozonacii, este indicat să alegem un soi de vin roșu pentru felurile principale și unul de vin dulce pentru desert. Vinul roșu se potriveşte cu felurile de mâncare din carne roşie, iar cu cât e mai grea combinaţia din meniu, cu atât e mai sec vinul.
Cevin merge la carnea de miel
Carnea de miel poate fi bine asociată cu vinuri roşii seci, precum Feteasca Neagră, Negru de Drăgăşani, Băbeasca Neagră, Cabernet Sauvignon.
Ce vin merge la carnea de pui
Carnea de pui este complimentată perfect de vinuri albe seci sau demiseci, aşa cum sunt Chardonnay, Sauvignon Blanc sau Riesling. Carnea de curcan se potriveşte cu vinuri roşii seci precum Feteasca Neagră.
Ce vin merge la peşte
Peştele cere vinuri albe seci ca Chardonnay, Riesling, Fetească regală, Sauvignon Blanc. Se poate servi si un vin rosé sec sau demisec în combinaţie cu peştele.
Ce vin merge cu brânzeturi
Mâncărurile ce se prepară pe bază de ouă merg cu vin spumant. Brânzeturile merg de obicei cu vinuri albe seci sau dulci. Cele tari şi bine maturate merg şi cu vin roşu precum Shiraz, Merlot, Pinot Noir, Sauvignon sau Cabernet. Desertul se îmbină cu vinuri albe şi rosé dulci sau demidulci, aşa cum sunt Tămâioasa Românească, Riesling, Chardonnay sau Busuioaca de Bohotin.
„Prima asociere pe care trebuie să o facem este cea bazată pe culoare. Vinurile albe cu carne albă sau brânzeturi, iar vinurile roșii cu carnea roșie. Apoi, trebuie să ne raportăm și la textura mâncării. O carne mai grea sau gătită consistent cere un vin corpolent, puternic, sec. Nu în ultimul rând, vom realiza și o asociere de gust. Mergând mai departe vom face asocierea dulce-dulce, acru-acru, adică un vin dulce merge la desert iar un vin proaspăt, ușor, acidulat la o salată. Primul vin pe care îl recomand, e cel al nostru, cel mai cunoscut: Feteasca Neagră. Bineînțeles, putem avea și o Băbească Neagră sau un Negru de Drăgășani. Se poate merge până la un Shiraz, Merlot sau chiar un Chardonnay baricat, care este mai corpolent”, a declarat, pentru StiriAgricole.ro, Liviu Birceanu, sommelier & organizator evenimente la Crama Budurească.
În cazul în care ne pregătim să facem o vizită de Paște și nu știm ce a gătit gazda, însă ne dorim totodată să fim originali, Liviu Birceanu recomandă să alegem să facem cadou un vin de Chile.
„La capitolul vizite, normal, putem alege să fim clasici, și atunci o să mergem pe Fetească Neagră. În schimb, dacă vrem să fim ceva mai originali, însă nici nu ne pricepem foarte mult și nici nu vrem să cheltuim foarte mulți bani, putem alege cu succes un vin de Chile. În cadrul acestor vinuri nu prea există extreme. Nu sunt nici foarte proaste, însă e adevărat că nu sunt nici extrem de bune. Avem însă un raport calitate-preț foarte bun și nu riscăm”, ne-a mai spus Liviu Birceanu.
Sursăfoto:pexels.com