Valentine`s Day, Ziua Îndrăgostiților, Sfântul Valentin. Oricum i-ai spune, este vorba de aceeași sărbătoare care celebrează dragostea, la mijloc de februarie. Dar ghici ce... 14 februarie nu este nicidecum data la care trebuie să faci schimb de cadouri cu iubita ta!
Valentine`s Day este o sărbătoare veche, ce are la bază povestea Sfântului Valentin sau Valentin din Terni (latin. Valentinus), un martir declarat ca sfânt al creștinilor romano-catolici, care a trăit în secolul III, fiind episcop în Interamna (azi: Terni, Italia).
Sfantul Valentin din Terni
Legenda spune că el ar fi cununat un păgân cu o creștină și că obișnuia să dăruiască tinerilor îndrăgostiți flori din grădina lui. A fost învinuit de „cununare religioasă” a perechilor de îndrăgostiți, în ciuda poruncii împăratului roman Claudius II (268-270). De aceea, a fost condamnat la moarte și executat pe 14 februarie 269, din cauza credinței lui.
”Ziua Îndrăgostiților... și cei trei Sfânți Valentin
Potrivit crestinortodox.ro, Valentine`s Day este o sarbatoare catolică, cu specific occidental, care odata cu trecerea timpului a capatat accentuate valențe ”profane”. Inedit este și faptul că, de fapt, există vreo trei Sfinți Valentin, sărbătoriți la date diferite:
1. Sfantul Mucenic Valentin, preotul din Roma, care a primit moarte muceniceasca in jurul anului 268 si pe care Biserica Ortodoxă îl sarbatoreste la data de 6 iulie;
Sfântul mucenic Valent, pomenit de Biserica Ortodoxă pe 16 februarie
2. Sfantul Mucenic Valentin, episcopul de Terni, căruia îi este atribuită ”Ziua Îndrăgostiților”, este cinstit de Biserica Ortodoxa la data de 30 iulie, și nicidecum pe 14 februarie, așa cum se obișnuiește și la noi.
3. Sfantul Mucenic Valens (Valent) diaconul, originar din localitatea Elia, Ierusalim, devenit martir in anul 309, pomenit de Biserica Ortodoxa pe data de 16 februarie.
Poetul englez Geoffrey Chaucer, primul care care menționează ”Valentine`s Day” în scrierile sale, la 1382
Valentine`s Day, povestea englezească
E adevărat că noi, românii, am împrumutat această sărbătoare, consideartă de origine romano-catolică. Primele momente când ziua de 14 februarie a devenit una care celebrează dragostea se înregistrează în secolul al XIV-lea, când au apărut primele scrieri de dragoste. Convinşi că 14 februarie este ziua în care păsările se adună, englezii încep să trimită bileţele de dragoste pe care le numesc "My Valentine". Geoffrey Chaucer menţionează această sărbătoare populară în scrierile sale din 1382.