Jocul "Balena albastră" îngrozeşte o lume întreagă, din ce în ce mai mulţi tineri alegând să îşi ia viaţa. Numărul morţilor a depăşit deja 100 iar autorităţile încearcă să oprească această nebunie
Un incident care duce cu gândul la acest joc periculos este cel din Alba Iulia cu o adolescentă care, pe data de 10 martie, stătea nemişcată şi legată la ochi pe o bancă. Autoarea fotografiei, Anne-Marie Chelariu, spune că s-a apropiat de tânără şi a întrebat-o ce face. ”Stătea singură, legată la ochi, am întrebat-o dacă are nevoie de ceva, dacă e OK şi dacă e un protest. Nu mi-a răspuns nimic. Acum aştept să apar la Camera Ascunsă sau să aflu alt deznodământ”, a scris Anne-Marie pe Facebook. ”Am simţit tristeţe/dezamăgire, când m-am apropiat”, a adăugat ea.
Un martor ocular povesteşte ce s-a întâmplat atunci când la faţa locului a ajuns poliţia: ”La un moment dat a mers un poliţist la ea şi a întrebat-o dacă e OK şi ce face, dar fata tot nu vorbea. I-a luat poliţistul dosarul şi îl răsfoia, dar ea tot nemişcată stătea. Orice îi spunea, ea nu mişca şi nu vorbea. În cele din urmă a ajuns şi un echipaj de poliţie acolo, a luat-o unul dintre ei de braţ şi a ridicat-o. Ea s-a desfăcut de la ochi şi a luat-o prin parcare, iar poliţistul mergea după ea şi îi tot punea întrebări... însă ea era la fel de tăcută. Apoi a luat-o pe o străduţă şi nu am mai văzut-o”.
Incidentul a avut loc pe data de 10 martie, dar fotografiile postate de ea continuă să stârnească controverse în mediul online, scrie Adevărul.ro.
Mulţi dintre cei care au comentat fotografia spun că ar putea fi vorba despre jocul ”Balena Albastră” sau ”jocul morţii”.
Creatorul jocului este Filipp Budeikin, un tânăr de 21 de ani cunoscut în mediul virtual cu pseudonimul „Filipp Lis“ („Filipp Vulpe“). Acesta a fost arestat în noiembrie 2016. Totul a început în decembrie 2013, când tânărul mutat de curând în apropiere de Moscova a creat pe reţeaua socială vKontakte, un fel de Facebook rusesc, primul grup al morţii, numit „F57“.
Curioşi sau vulnerabili din cauza unor probleme personale, sute de adolescenţi au dat curs invitaţiei necunoscutului „Filipp Lis“ şi au intrat în jocul său virtual. Unii dintre ei au insistat să meargă până la capăt şi au murit cu voia lor.