Colegiul Medicilor din Iași trage un semnal de alarmă în privinâa pericolului la care cadrele medicale sunt expuse, din cauza lipsei de echipament și dezinfectant.
Într-un comunicat publicat pe site-ul oficial, aceștia atrag atenția autorităților responsabile de gestionarea epidemiei de coronavirus, că personalul medical reprezintă în întregime „prima linie a luptei prentru prevenirea răspândirii bolii, pentru monitorizarea persoanelor izolate și a contacților lor, precum și pentru diagnosticul și internarea persoanelor bolnave”.
Citește și: Cum obții concediul medical în cazul unei suspiciuni de infectare cu coronavirus (COVID-19)
„Marea majoritate a personalului medical care ia contact cu posibilii infectanţi cu noul coronavirus nu este protejată în mod corespunzător, neavând nici echipamente specifice şi nici dezinfectanţi în cantităţi suficiente”, se arată în comunicatul Colegiului Medicilor Iaşi.
Totodată, reprezentanţii Colegiului Medicilor susţin că un contact posibil infectant obligă personalul medical „să intre în măsuri de carantinare sau de internare şi astfel întregi comunităţi pot rămâne fără îngrijiri medicale primare sau de specialitate”.
Aceştia cer asigurarea protecţiei angajaţilor din sănătate. „Facem apel la toţi cei responsabili pentru gestionarea acestei crize fără precedent în istoria recentă a României să protejeze resursa umană din Sănătate, pentru ca cetăţenii să poată primi cele mai bune îngrijiri, preventive şi curative, posibile în contextul epidemic actual”, se mai arată în comunicat.
România a intrat în SCENARIUL 2 de coronavirus.Potrivit autorităţilor, SCENARIUL 2 presupune următoarele măsuri suplimentare:
- anchete epidemiologice mai extinse,
- secții separate pentru coronavirus în spitale,
- limitarea unor intervenții chirurgicale care nu sunt absolut necesare, adică cele pentru boli cronice sau intervenții programate,
- un control la graniță mai accentuat, care să vizeze și persoanele din alte țări decât cele care sunt în zona roșie sau zona galbenă, informează realitatea.net.
Ministrul Sănătății a explicat că autorităţile se pregătesc pentru a trecere în SCENARIUL 3 sau 4.
„În primele două scenarii ne-am axat pe prevenţie, acum ne extindem la tot ce e contacţi. La Bucureşti am suplimentat epidemiologii. Ne pregătim pentru un aflux al cetăţenilor care vin din alte zone. (...) Încă menţinem prevenţia ca punct principal înaintea schimbărilor majore din spitale. În scenariul 3 vom extinde paturile din spitalele de infecţioase, se pregătesc spitalele de suport care vor prelua non coronavirus. E vorba de aproape 2500 de paturi”, a explicat Nelu Tătaru, miercuri, într-o conferinţă de presă.
În opinia lui Victor Costache, ministrul Sănătății, sistemul sanitar din România este slăbit, care a fost legiferat și întreținut nesănătos ani de-a rândul și că mai are foarte mult până va ajunge la nivelul Franței, Germaniei sau Italiei.
”Mai devreme sau mai târziu vom trece la scenariul trei. Este o certitudine. Suntem pregătiți, avem resursa umană necesară, avem paturile de terapie intensivă, încă avem consumabile, ne luptăm cu orice înseamnă fenomen speculativ, de aceea am blocat exportul paralel”, a precizat Victor Costache.
Bilanțul total a ajuns la 64 de pacienți infectați cu coronavirus:
Este vorba despre un bărbat de 39 de ani, care a intrat în contact cu o altă persoană care a călătorit în Germania.
Au mai fost infectați un bărbat de 53 ani, contact (coleg birou) cu un membru din familia pacientului care a fost internat în Spitalul Gerota, o femeie de 48 ani şi o tânără de 22 de ani, membre ale familiei bărbatului de 53 de ani, şi un tânăr de 23 de ani, contact al familiei bărbatului respectiv.
Astfel, în mod direct sau indirect, fostul ofițer MAI, internat la Spitalul Dimitrie Gerota, a infectat deja 13 persoane.
Dezinformarea, la un click distanță! Apel de la Guvernul României: „Nu crede tot ce primești! Informează-te din surse of... Patru cazuri de coronavirus, la Constanţa - bilanţul a ajuns la 68...