- Persoana aflata in autoizolare sau carantina are obligatia sa anunte telefonic medicul de familie. La randul sau, medicul de familie are obligatia de a anunta Directia de Sanatate Publica (DSP), insa informarea DSP poate fi facuta si de catre pacient.
- Persoana aflata in autoizolare sau carantina trebuie sa mentioneze medicului de familie: data la care s-a intors din zonele cu risc epidemic sau data intrarii in contact cu o persoana diagnosticata/suspecta de infectie cu COVID-19. Perioada de autoizolare/carantina se va calcula incepand cu aceasta data (conform informatiilor oficiale actuale).
- DSP va oferi un numar de inregistrare si recomandari cu privire la autoizolare sau carantina. DSP poate considera ca nu este necesara autoizolarea sau carantina si, deci, poate refuza concediul medical. In acest caz, angajatul este obligat sa respecte decizia si sa se prezinte in continuare la lucru.
- La sfarsitul perioadei de autoizolare sau carantina, angajatul se va prezenta la DSP, care ii va oferi un aviz in baza caruia medicul de familie va elibera retroactiv concediul medical.
- Fara instiintarea prealabila a DSP si fara acest aviz eliberat de DSP la finalul perioadei de autoizolare/carantina, medicul de familie nu poate elibera concediul medical.
Ce trebuie să faci dacă ai suspiciunea că poți fi infectat cu coronavirus
De asemenea, va reamintim ca prima masura in cazul suspicionarii unei infectii cu coronavirus este apelul la serviciul de urgenta 112.
Pentru a evita transmiterea virusului, transportul la cel mai apropiat spital de boli infectioase se va realiza cu ajutorul unei ambulante special echipate.
Citește și: Cazuri de Covid-19 "rezolvate" în România. Alte două persoane depistate pozitiv cu coronavirus s-au vindecat
Singurele unitati desemnate sa gestioneze cazurile suspecte sau infectate cu coronavirus sunt spitalele publice de boli infectioase!