Antena Căutare

Cum obții concediul medical în cazul unei suspiciuni de infectare cu coronavirus (COVID-19)

Procedura de acordare a Concediului Medical pentru persoanele care intra in autoizolare sau carantina in urma unei suspiciuni de infectie cu coronavirus, a suferit mai multe modificări. Autoritățile din România au dispus izolarea la domiciliu sau carantină impusă în anumite situații, ca metode de prevenire a răspândirii infectării cu Covid-19.

Concediu medical în caz de coronavirus | Profimedia
Astfel, dacă ai călătorit în una dintre țările în care există cazuri de Covid-19, ai intrat în contact cu o persoană infectată sau ai simptomatologie specifică și este nevoie să stai izolat la domiciliu sau în carantină, trebuie să urmezi pașii de mai jos:
  1. Persoana aflata in autoizolare sau carantina are obligatia sa anunte telefonic medicul de familie. La randul sau, medicul de familie are obligatia de a anunta Directia de Sanatate Publica (DSP), insa informarea DSP poate fi facuta si de catre pacient.
  2. Persoana aflata in autoizolare sau carantina trebuie sa mentioneze medicului de familie: data la care s-a intors din zonele cu risc epidemic sau data intrarii in contact cu o persoana diagnosticata/suspecta de infectie cu COVID-19. Perioada de autoizolare/carantina se va calcula incepand cu aceasta data (conform informatiilor oficiale actuale).
  3. DSP va oferi un numar de inregistrare si recomandari cu privire la autoizolare sau carantina. DSP poate considera ca nu este necesara autoizolarea sau carantina si, deci, poate refuza concediul medical. In acest caz, angajatul este obligat sa respecte decizia si sa se prezinte in continuare la lucru.
  4. La sfarsitul perioadei de autoizolare sau carantina, angajatul se va prezenta la DSP, care ii va oferi un aviz in baza caruia medicul de familie va elibera retroactiv concediul medical.
  5. Fara instiintarea prealabila a DSP si fara acest aviz eliberat de DSP la finalul perioadei de autoizolare/carantina, medicul de familie nu poate elibera concediul medical.
Atentie! Procedura actuala poate suferi modificari in functie de deciziile si protocoalele impuse de autoritati.
Articolul continuă după reclamă
Citește și: Alertă mondială! A fost declarată pandemie de coronavirus: Peste 4.000 de morți în toată lumea

Ce trebuie să faci dacă ai suspiciunea că poți fi infectat cu coronavirus

De asemenea, va reamintim ca prima masura in cazul suspicionarii unei infectii cu coronavirus este apelul la serviciul de urgenta 112.

Pentru a evita transmiterea virusului, transportul la cel mai apropiat spital de boli infectioase se va realiza cu ajutorul unei ambulante special echipate.

Citește și: Cazuri de Covid-19 "rezolvate" în România. Alte două persoane depistate pozitiv cu coronavirus s-au vindecat

Singurele unitati desemnate sa gestioneze cazurile suspecte sau infectate cu coronavirus sunt spitalele publice de boli infectioase!

Un deţinut a evadat de la un punct de lucru al Penitenciarului Rahova... Un bărbat de 47 de ani din Bucureşti, diagnosticat cu coronavirus. Este al 37-lea caz din România...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 15 noiembrie 2024. Andrei Urs și Vlad Condurache au câștigat suma de 15000 de lei
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 15 noiembrie 2024. Andrei Urs și Vlad Condurache au câștigat suma de 15000 de lei Vineri, 15.11.2024, 19:00
Premierele toamnei în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x