Vineri, o batrana avea nevoie de o consultatie urgenta. Pentru asta, a venit intr-un suflet la spitalul din Adjud. Nu si-ar fi permis un drum pana la un spital mare din tara. Ca sa fie siguri ca nu gresesc diagnosticul, medicii din orasul ei apeleaza la un specialist de la un alt spital.
Specialistul este la aproape 200 de kilometri distanta, tocmai in Iasi. Vede, pe un ecran, tot ce se intampla la spitalul din Adjud. Pe un al doilea monitor, poate chiar monitoriza tensiunea si pulsul femeii.
Desi nu poate face nimic fizic, medicul poate sa decida transportul imediat al femeii la o unitate spitaliceasca mai dotata, poate chiar la spitalul de urgenta "Sfantul Spiridon" din Iasi, de unde urmareste totul. Celelalte doua centre sunt la Bucuresti si Targu Mures. Fiecare are in paza cate o parte a tarii. Pe toti, Ii leaga un sistem informatic de ultima ora. Atat centrul de telemedicina cat si spitalele-satelit sunt dotate cu camere video si monitoare speciale.
Acest sistem este format din doua: sistemul de conferinta si sistemul de urmarire a pacientului.
Banii pentru noul sistem de telemedicina vin direct de la Banca Mondiala. Numai pentru centrul de la Targu Mures si satelitii lui s-au cheltuit 1,1 milioane de euro.
Targ de manuale scolare second-hand, in Capitala... Circulatia pe DN 66 va fi inchisa pentru o saptamana. Vezi care sunt rutele ocolitoare!...