Antena Căutare

Contestații Evaluarea Națională 2024. Când se depun și cum arată cererile ce trebuie completate de elevi. Când se afișează notele

Elevii de clasa a VIII-a care au susținut examenul de Evaluare Națională 2024 și care nu sunt mulțumiți de notele primite pot depune o contestație. Iată ce trebuie să faci și când se depunde aceasta.

Galerie
Descoperă cum și când se depun contestațiile pentru Evaluarea Națională 2024 | hepta

Miercuri, 3 iulie 2024, este ziua în care absolvenții de clasa a VIII-a au aflat ce note au obținut la Evaluarea Națională.

Cei care nu sunt mulțumiți de notele primite la proba de limba și literarura română sau la proba de matematică pot depunde o contestație. Descoperă în rândurile de mai jos cum arată cererea de contestație ce trebuie completată de elevi și când se depune, dar și când află elevii nota finală.

Contestații Evaluarea Națională 2024. Când se depun și cum arată cererile ce trebuie completate de elevi. Când se afișează notele

Peste 160.400 de elevi au fost înscrişi la Evaluarea Națională, dar mai mult de 7.000 dintre ei nu au susţinut probele. Examenul a fost organizat în 3.392 de unităţi de învăţământ/centre de examen.

Articolul continuă după reclamă

Miercuri, 3 iulie 2024, absolvenții de clasa a VIII-a care nu sunt mulțumiți de notele primite la proba de limba și literatura română sau la proba de matematică de la Evaluarea Națională 2024 pot depune o contestație.

Elevii care depun/transmit contestaţiile completează, semnează şi depun/transmit şi o declaraţie-tip în care se menţionează că au luat cunoştinţă că nota acordată ca urmare a soluţionării contestaţiei poate modifica, după caz, nota iniţială, prin creştere sau descreştere. Documentele sunt semnate şi de către părinţii/reprezentanţii legali ai elevilor minori, arată news.ro.

Descoperă în rândurile de mai jos când poți depune contestație și ce trebuie să scrii în cerere.

Calendarul Evaluarea Națională de la finalul clasei a VIII-a 2024 - Afișarea notelor și depunerea contestațiilor

  • 3 iulie 2024 – Afișarea rezultatelor înaintea contestațiilor (până la ora 14:00)
  • 3 iulie (orele 16 – 19) și 4 iulie 2024 (ora 08:00 – ora 12:00) – Depunerea contestațiilor
  • 4 – 9 iulie 2024 – Soluționarea contestațiilor
  • 9 iulie 2024 – Afișarea rezultatelor finale după soluționarea contestațiilor

Contestații Evaluarea Națională 2024. Cum se scrie cererea de contestație la Evaluarea Națtională 2024

Cererile-tip se iau de la unitățile de învățământ. Iată mai jos cum trebuie completată cererea de contestație la Evaluarea Națională 2024:

„Doamnă/Domnule Președinte,

Subsemnatul/subsemnata.........., absolvent/ă al/a .........., solicit reevalurea lucrării scrise aferente probei scrise din cadrul Evaluării Naționale pentru absolvenții clasei a VIII-a 2024, susținute în data de .......... la disciplina .........., la care am obținut nota (în cifre și litere) ......... .

Declar că am luat la cunoștință de prevederile art. 11 din O.M.E. nr 6.155/2023, conform cărora nota acordată ca urmare a soluționării contestației poate modifica, după caz, nota inițială, prin creștere sau descreștere, și reprezintă nota finală obținută la proba respectivă, care nu mai poate fi modificată.

Data ..........

Semnătura părinte/reprezentant legal .........

Semnătura elev ..........

Doamnei/Domnului Președinte al Centrului de examen ..........” .

Cum se calculează media de admitere la liceu în 2024

Ordinul de ministru cu procedura de admitere precizează, în Anexa 2, modul de calcul al mediei de admitere

“1. Media de admitere, pe baza căreia se realizează înscrierea în clasa a IX-a de liceu a absolvenților învățământului gimnazial o reprezintă media generală la evaluarea națională susținută de absolvenții clasei a VIII-a, calculată ca medie aritmetică, cu două zecimale, fără rotunjire, a notelor obținute la probele incluse în Evaluarea Națională*.

* Candidații care au urmat cursurile gimnaziale în limba maternă și au susținut evaluarea națională la limba și literatura maternă respectivă pot opta pentru stabilirea mediei la evaluarea națională fără a lua în calcul rezultatul la proba de limbă și literatură maternă. În acest sens, părinții sau reprezentanții legali ai acestor candidați completează o declarație, conform modelului prevăzut în anexa nr. 5 la ordin, semnată de părinte sau reprezentat legal și de candidat, care însoțește fișa de înscriere în vederea repartizării computerizate și se depune la secretariatul unității de învățământ de proveniență în perioada prevăzută de calendar. Acești candidați, care au optat pentru stabilirea mediei generale la evaluarea națională fără a lua în calcul rezultatul la proba de limbă și literatură maternă, nu pot fi repartizați computerizat în învățământul liceal în clase cu predare în limbile minorităților naționale.“

Primul criteriu de departajare va fi media de gimnaziu în 2024

În cazul în care doi candidați au medii de admitere egale, aceștia vor fi departajați folosind, în ordine, următoarele criterii:

  • a) media generală de absolvire a claselor a V-a – a VIII-a;
  • b) nota obţinută la proba de limba şi literatura română din cadrul evaluării naţionale;
  • c) nota obţinută la proba de matematică din cadrul evaluării naţionale;
  • d) nota obţinută la proba de limbă maternă din cadrul evaluării naţionale, respectiv nota de la proba de verificare a cunoştinţelor de limbă maternă, susţinută conform prevederilor art. 10 din Metodologia de organizare şi desfăşurare a admiterii în învăţământul liceal de stat pentru anul şcolar 2011 – 2012, aprobată prin Ordinul ministrului educaţiei, cercetării, tineretului şi sportului nr. 4.802/2010 privind organizarea şi desfăşurarea admiterii în învăţământul liceal de stat pentru anul şcolar 2011 – 2012, în cazul candidaţilor care solicită înscrierea la unităţi de învăţământ cu predare în limba minorităţilor naţionale;

În 2023, media claselor V-VIII a fost ultimul criteriu de departajare pentru candidații cu medii egale.

Calendar admitere la liceu 2024

11 – 12, 15 – 22 iulie 2024: Completarea opțiunilor în fișele de înscriere de către absolvenții clasei a VIII-a și de către părinții acestora, asistați de diriginții claselor a VIII-a

Orice opțiune greșită poate conduce la o repartizare nedorită!

Numărul redus de opțiuni completate poate conduce la nerepartizarea computerizată a candidatului, informează cei de la edupedu.ro.

(P) Cum să construieşti un brand de angajator solid atunci când ai o companie la început de drum... Mario Iorgulescu este chemat din nou la tribunal. De data aceasta alături de părinți. De ce i s-a deschis un nou proces...
Înapoi la Homepage

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Super Neatza, 10 ianuarie 2025. Prin ce probe au trecut concurenții la Power Couple România
Super Neatza, 10 ianuarie 2025. Prin ce probe au trecut concurenții la Power Couple România Vineri, 10.01.2025, 10:32
Un 2025 de excepție! Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x