Mai multe companii de pariuri sportive din România au fost luate în vizor de Agenția Națională de Administrare Fiscală din România (ANAF), iar acum sunt verificate drastic pentru neplata impozitului de 5 la sută pe venituri.
Conform Agerpres, în urma acestor controale, impozitele plătite în ultimii cinci ani, luând în calcul doar veniturile încasate, nu și premiile plătite, sunt recalculate, iar acest lucru a stârnit un adevărat scandal, căci reprezentanții firmelor de pariuri susțin că aceste acțiuni ar putea genera falimentul industriei,
În prezent, pariurile sportive sunt impozitate cu cota unică de 16% pe profit, însă nu mai puțin de 5% din veniturile înregistrate (art. 18 din Codul Fiscal), calculate ca fiind încasări minus premiile acordate. "Operatorii, timp de șapte ani, au acceptat această modalitate și au plătit impozitul. Oricum este aberant, pentru că niciodată nu este sub 5% (impozitul de 16% pe profit, față de cel pe venit — n.r.). Adică întotdeauna plătești 5%. Dar jucătorii au plătit pe diferența dintre veniturile încasate și premiile plătite. Acesta este specificul industriei....trebuie să dai premii. Nu există rațiunea business-ului dacă nu dai premii. Nu vine nimeni să joace doar ca să piardă. (...) Interpretarea este aceeași în toate țările dezvoltate. Și ANAF ce face? La finalul perioadei în care acest articol 18 este aplicabil zonei de pariuri sportive vine și declanșează un val de controale pe toate companiile din domeniu. De aici întrebarea: este legitim interesul de a colecta? Faptul că, deși își propun să colecteze mult din piață, dar omorând jucătorii, vor colecta foarte puțin ne duce cu gândul că se urmărește falimentarea industriei", a declarat, luni, Doru Gheorghiu, director executiv al Patronatului Organizatorilor de Pariuri din România — Romanian Bookmakers.
În opinia sa, modul în care se recalculează impozitele de către ANAF este în contradicție cu legea, dar și cu practica europeană. "Ei (ANAF-n.r.), și cred că doar ei au această părere, interpretează venitul ca fiind încasări, deci tot ce intră în companie, fără să scadă premiile, și recalcularea vizează ultimii cinci ani. Este grav pentru că vor aduce toate companiile din domeniu, invariabil, sub spectrul falimentului", a mai spus Gheorghiu.
Potrivit acestuia, de anul viitor, conform noului Cod Fiscal, casele de pariuri sportive vor fi impozitate exclusiv cu cota unică de 16%, acestea ieșind de sub sfera articolului 18 din Codul Fiscal cu privire la impozitul minim. În acest context, reprezentanții industriei consideră suspectă acțiunea ANAF derulată în ultimul trimestru al acestui an și susțin că se urmărește, practic, falimentarea industriei vând în vedere că nicio societatea nu își va permite să suporte recalcularea impozitului pe ultimii cinci ani în maniera în care o impune ANAF în urma controalelor.
Sursa: Agerpres
Ești spionat! Semne care arată că ești urmărit prin televizor!... VIDEO: Schimbă-ți VIAȚA și cifrele de pe factură! Trucuri simple prin care poți micşora consumul mare de apă...