Aceasta poate fi o explicaţie pentru ''mortalitatea mai redusă înregistrată în Japonia şi în alte ţări din sud-estul Asiei'', potrivit profesorului Tatsuhiko Kodama, de la Centrul de Studii pentru Ştiinţe Avansate şi Tehnologie din cadrul Universităţii din Tokyo.
Analizele de anticorpi efectuate pentru circa o sută de japonezi ''indică faptul că imunitatea împotriva SARS-CoV-2 există în cazul multor persoane care nu au fost expuse acestui patogen, dar au fost expuse anterior proteinei altui coronavirus din aceeaşi familie'', a explicat Kodama la o teleconferinţă de presă.
Rezultatele preliminare ale studiului - în cadrul căruia continuă analiza mostrelor de anticorpi prelevate de la zeci de persoane - ''sugerează că imunitatea faţă de noul coronavirus există deja în multe ţări din Asia Orientală'', semnalează cercetătorul japonez.
El mai menţionează că o asemenea ipoteză este sprijinită şi de un alt studiu publicat cu o săptămână în urmă de cercetători americani şi efectuat printre locuitori ai oraşului San Diego care nu au fost expuşi coronavirusului SARS-CoV-2, aproximativ jumătate dintre aceştia având ''memorie imună'' împotriva noului coronavirus.
Virozele care au generat tulpini înrudite cu SARS-CoV-2 au imunizat populația
Acest oraş din California are numeroşi rezidenţi de origine asiatică şi legături multiple cu regiunea Asia-Pacific. La fel ca în cazul acestei regiuni, în San Diego s-au înregistrat în ultimii ani epidemii succesive de viroze ce este posibil să fi fost provocate de tulpini înrudite cu SARS-CoV-2, menţionează Tatsuhiko Kodama, incluzând aici şi epidemiile SARS (din anul 2003) şi MERS (din anul 2012).
''În Asia Orientală avem o lungă istorie de patologii cu simptome similare gripei. Multe din aceste virusuri au venit la început din China şi alte puncte din sud-estul asiatic şi apoi s-au răspândit către Orientul Mijlociu şi Europa'', explică de asemenea cercetătorul japonez, care a condus elaborarea studiului.
Autorii acestui studiu consideră în concluzie că expunerea anterioară faţă de alţi viruşi din familia SARS-CoV-2 ''marchează o mare diferenţă în răspunsul imun şi rata mortalităţii'' între statele asiatice şi restul lumii în pandemia provocată de noul coronavirus.
În timp ce China, Coreea de Sud şi Japonia au înregistrat între 3 şi 6 decese la un milion de locuitori, ţări precum Italia, Spania sau Regatul Unit au peste 500 de decese la un milion de locuitori. ''Este o diferenţă enormă care nu a fost studiată în mod extins şi trebuie să înţelegem care este cauza ei'', subliniază Kodama.
Pe de altă parte, el spune că nu are încredere în datele despre numărul de contagieri oferite de autorităţile nipone, din cauza numărului redus de teste PCR efectuate. Conform acestor date în Japonia au fost confirmate circa 5.000 de cazuri de COVID-19, dar echipa condusă de Kodama estimează pe baza testelor pentru anticorpi că acest număr este în realitate de ''până la 16 ori mai mare''.
(Sursa: Agerpres)
Coronavirus în România, 20 mai 2020. Live Update.Încă trei persoane infectate cu noul coronavirus au murit, numărul celo... Când va fi înmormântat ÎPS Pimen și unde va avea loc slujba: Trupul va fi depus exact acolo unde și-a dorit!...