Antena Căutare

Credincioșii se pregătesc de SFÂNTA PARASCHEVA: Tradiții, obiceiuri și superstiții în zi de mare sărbătoare

Ziua de 14 octombrie marchează începutul pregătirii turmelor pentru iernat și deschiderea unor târguri unde se valorifică produsele pastorale. Din moși strămoși, în ziua de Sfânta Parscheva, se postește și nu se lucrează, sărbătoarea fiind considerată de credincioși una dintre cele mai mari și importante din tot anul.

Ziua de 14 octombrie marchează începutul pregătirii turmelor pentru iernat și deschiderea unor târguri unde se valorifică produsele pastorale. Din moși strămoși, în ziua de Sfânta Parascheva, se postește și nu se lucrează, sărbătoarea fiind considerată de credincioși una dintre cele mai mari și importante din tot anul.

În popor, Sfânta Parascheva e percepută cea care-i ferește pe oameni de boli, grindină și trăsnet, iar pe copii îi apără de deochi.

TRADIȚII ȘI OBICEIURI DE SFANTA PARASCHEVA, 14 OCTOMBRIE

Fetele tinere trebuie să țină Ziua Sfintei Parascheva, pentru a fi cinstite, cum a fost și ea. La sate, se fac focuri în curte, pentru a ține departe spiritele rele.

Articolul continuă după reclamă

În această zi, ciobanii nu cioplesc nimic, să nu le iasă mieii tărcați. Turmele de oi se pregătesc pentru iernat, se împlinește sorocul ciobanilor, văcarilor și pândarilor și se fac angajări noi pentru anul care urmează. În dimineața zilei de 14 octombrie, ciobanii trebuie să verifice felul în care au dormit oile. Dacă stau grămadă, e semn că va fi o iarnă grea și, dacă sunt împrăștiate, iarna va fi blândă. Totodată, se crede că, dacă de Sfânta Parascheva nu plouă, atunci iarna va veni curând.

Este interzis în această zi să calci, să cosi, să faci mâncare sau alte treburi în gospodărie dacă vrei să eviți durerile de cap și cele oculare.

Conform unei superstiții străvechi, printre bucatele mâncate sau date de pomană NU trebuie să se numere și poamele cu cruce, nucile, castraveții sau pepenele roșu. Împarte în schimb must și vin nou, dar și pâine sau lipie.

Sfânta Parascheva se roagă lui Dumnezeu și pentru femeile însărcinate. Dacă urmează să devii mămica, se spune în popor că este bine să împarți din bucățele tale unor copii sărmani. Vei avea astfel parte de ocrotirea Sfintei la naștere, iar nașterea ta va fi una ușoară, fără dureri.

SFANTA PARASCHEVA s-a născut în Epivatos, un sat situat pe lângă mare, nu departe de cetatea Calicatria, unde s-a călugărit de tânără, împreună cu fratele ei, Evtimie. A dus o viaţă ascetică în pustie, rugându-se neîncetat. Într-o noapte i s-a arătat un înger, care i-a spus să se întoarcă acasă, căci acolo trebuie să moară. S-a întors şi a murit la 27 de ani. A fost îngropată ca o străină, departe de sat, căci nimeni nu o recunoscuse.

Vremea cu Flavia Mihăşan: Vom avea un week-end frumos! Soarele îşi va face simţită prezenţa!... TEST de LIMBA ROMÂNĂ. 10 întrebări prin care vezi dacă NU ai fost degeaba la şcoala generală. Te bagi?...
Înapoi la Homepage

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Super Neatza, 16 ianuarie 2025. Prognoza meteo cu Ramona Olaru: Vremea se încălzește ușor
Super Neatza, 16 ianuarie 2025. Prognoza meteo cu Ramona Olaru: Vremea se încălzește ușor Joi, 16.01.2025, 08:40
Un 2025 de excepție! Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x