Comenzile noi din industrie, pe total piata interna si externa, au crescut in primul trimestru, in termeni nominali, cu 18,9% fata de perioada similara din 2009, potrivit Institutului National de Statistica (INS).
Liviu Voinea, director de cercetare la Grupul de Economie Aplicata, spune ca avansul indicatorilor industriali reprezinta o veste buna, insa nu este suficient pentru o crestere economica si pentru crearea de noi locuri de munca.
Explicatia principala este ca nivelul de comparatie este foarte scazut - primul trimestru din 2009 a fost foarte slab.
„Acum avem o crestere substantiala datorita efectului de baza, dar nu este sustenabila", a declarat Voinea. Acesta a explicat ca recesiunea economica este posibila si in 2010, in pofida indicatorilor industriali, pentru ca industria inseamna mai putin de 30% din PIB.
INS a transmis ca evolutia comenzilor noi s-a datorat cresterilor din industria bunurilor intermediare (+25,5%), industria bunurilor de capital (+20,9%) si industria bunurilor de folosinta indelungata (+11,1%).
In schimb, comenzile din industria bunurilor de uz curent au scazut cu 2,4%. Bunurile de folosinta indelungata cuprind autoturismele si electrocasnicele, iar bunurile de uz curent se refera la alimente, produse consumabile si haine. Avansul inregistrat de bunurile de folosinta indelungata se explica prin faptul ca acestea sunt cerute la export.
„Noi nu exportam bunuri de consum curent, pentru ca nu suntem competitivi", a afirmat Voinea.
Tot articolul, in Financiarul
Vladescu: "Nu se discuta de disponibilizari, ci de o restructurare a sectorului bugetar"... Sistarea subventiilor, bomba cu ceas pentru preturile la apa calda si caldura...