Antena Căutare

Criza loveste concediile: 70% dintre romani isi petrec vacantele acasa

Peste doua treimi dintre romaini stau acasa in vacanta. La fel ca si bulgarii (71%), iar cei mai multi dintre acestia, respectiv 87%, sunt varstnici, se arata intr-un studiu al companiei de cercetare GfK Romania. Urmatorii in clasament sunt ungurii si portughezii, doua treimi dintre acestia petrecandu-si vacantele acasa. La polul opus, cei mai impatimiti sa calatoreasca sunt suedezii (87%), olandezii (85%) si belgienii (77%).

La nivel global, aproape 40% dintre persoanele chestionate de GfK au declarat ca nu obisnuiesc sa calatoreasca in timpul liber. Cifra creste la 61% in cazul Europei Centrale si de Est si scade la 37% in statele vest-europene.

In majoritatea statelor analizate, cei care calatoresc cel mai mult sunt tinerii. "Germania este singura tara in care nu exista o diferenta intre cei tineri si cei in varsta la acest capitol, ambele categorii mergand in vacante la fel de des. In SUA si Marea Britanie, persoanele in varsta calatoresc mult mai mult, numai aproximativ patru din zece persoane alegand sa stea acasa", se arata in studiul GfK Romania, citat de Mediafax.

In ceea ce priveste destinatiile de vacanta, circa doua treimi din populatie prefera propria tara. Dintre statele Europei Centrale si de Est, cei mai atasati de propria tara sunt polonezii (76%) si ungurii (71%), iar in Europa de Vest pe primele locuri se afla portughezii (circa 70%), italienii si spaniolii (66%), precum si francezii (60%).

"80% dintre americani sunt «nationalisti», iar turcii chiar intr-o proportie mai mare - 95% aleg sa isi petreaca concediul in Turcia. Locuitorii multora dintre tarile europene opteaza pentru sudul continentului: in special belgienii (42%) si olandezii (peste 35%), dar si trei din zece nemti", se mai spune in studiu. In cazul romanilor, 42% dintre acestia afirma ca isi petrec vacantele in propria tara.

In timpul vacantelor, un sfert dintre romani isi viziteaza familia si prietenii, pondere similara cu cea a polonezilor. Tot la prieteni si familie merg si turcii (38%), francezii (23%), britanicii (22%) si un sfert dintre americani.

Alti turisti prefera o vacanta activa, in care sa practice sporturi precum inotul, mersul cu bicicleta, urcatul pe munte sau cataratul. Astfel, in Europa de Vest, belgienii (31%) sunt cei mai activi, fiind urmati de germani (26%). In Europa Centrala si de Est, turcii sunt cei mai dornici de vacante active (43%), fiind urmati de cehi (37%).

Tot articolul, in Jurnalul National

Bucuresti: Primaria Generala nu mai are bani de subventii pentru caldura... COD GALBEN de inundatii. Vezi zonele afectate!...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x