Tarata sustine ca in cazul in care s-ar inunda Insula Mare a Brailei, implicatiile sociale si economice vor fi incredibil de mari pentru societatea TCE 3 Brazi, care are in arenda IMB, pentru cei 1.272 de salariati care lucreaza aici si pentru cei peste 6.000 de locuitori din cele doua comune aflate aici, Marasu si Frecatei.
"Din punct de vedere economic se va pierde o investitie facuta de-a lungul timpului, care este evaluata astazi la peste 4 miliarde de euro. Pierderile TCE 3 Brazi, evaluate la momentul de fata, sunt de 170-180 milioane de euro si ma refer doar la productie, active, investitii si credite". Arendasul IMB a explicat ca pierderile rezulta din calcularea productiei pe cele 69.015 hectare de teren arabil, cat exista in IMB, si la o pierdere de 350.000 - 500.000 de tone anual, cu o medie 140 euro pe tona, rezulta numai 70 milioane de euro la acest capitol.
Culita Tarata a mai precizat ca, pe baza studiilor hidrologice facute de specialisti, in orice zona s-ar sparge digul din IMB, ortografia terenului conduce la inundarea sigura a celor zece sate care se afla aici, iar apa va ajunge de la un metru la cinci metri, ceea ce va duce la distrugerea lor in totalitate.
Potrivit prefectului de Braila, Dumitru Popa, daca se ia decizia inundarii Insulei Mari a Brailei efectele vor fi incomensurabile, deoarece vor fi rase de pe suprafata pamantului doua comune cu zece sate, de unde trebuie dezradacinati peste 6.000 de oameni si se distruge cea mai mare exploatatie agricola din Europa, cu o suprafata de 69.000 de hectare.
Prefectul a explicat, potrivit calculelor facute, ca Insula Mare a Brailei ar putea inghiti, intr-un interval de 36 de ore, doua miliarde metri cubi de apa, la nivelul pe care il are Dunarea astazi, dar apa nu se va putea evacua in mai putin de 5-6 ani.
Sursa: jurnalul.ro
40% dintre romanii cu credite au dificultati in a-si plati ratele... Basescu: "Este ultimul an in care Guvernul mai ajuta la refacerea caselor dupa inundatii. Asta e!"...