Totul s-a petrecut în noaptea de 31 mai spre 1 iunie 2018, când în dimineața acelei zile, localnicii din Bruges au avut un șoc. Peste noapte, din Piața Zand, dispăruse fără urmă un monument ce cântărea nu mai puțin de cinci tone. Atunci, nimeni, nici polițiști și nici localnici, n-au putut să înțeleagă cum a fost posibil ca monumentul să dispară în câteva ore, care urma să fie mutat în Parcul King Albert I, care tocmai fusese renovat.
Firul anchetei a dus, însă, la o grupare de hoți români din Belgia. Astfel, aceștia au descoperit că statuile au fost transportate în Olanda, unde au fost vândute la fier vechi, după ce în prealabil fuseseră topite. Poliţiştii au descoperit că românii nu s-au limitat la această lovitură. Timp de doi ani, ei ar fi dat o serie de lovituri în Bruges şi în împrejurimile oraşului, iar patru furturi au fost comise chiar în zona pieţei Zand.
Acum, însă, după ce 13 dintre cei 28 de membri ai grupării au fost arestați, inclusiv liderul grupării din Bruxelles şi şeful celor din Anver, artista ivia Canestraro şi cei doi copii ai ei reclamă în instanţă o despăgubire - provizorie - de un milion de euro pentru acest furt. „Hoţii au distrus o parte din moştenirea oraşului Bruges”, a spus, în faţa judecătorilor, fiica artistei, Livia Depuydt.
De asemenea, Primăria Bruges, proprietara statuilor solicită daune de 125.000 de euro şi intenţionează să ridice alte statui în acel plasament.
Liderul bandei, care este responsabil pentru fapte, riscă acum şase ani de închisoare, iar ceilalţi membri ai bandei ar putea primi între patru şi opt ani. O decizie în acest dosar ar urma să fie luată pe 24 iunie, când ar trebui să se finalizeze întregul proces.