- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Se spune că suntem ceea ce mâncăm, dar oare ce spune despre noi ora la care servim masa. Programul haotic și mesele neregulate ne pot pune starea de sănătăte în pericol și de asemenea, ora la care servim cina este foarte importantă, avertizează specialiștii.
Cum influențează ora la care servim cina, starea de sănătate. Specialiștii avertizează asupra riscurilor
Un studiu publicat în revista Nutrients, a analizat legăturile dintre ora la care mâncâm masa de seară și riscul de a suferi un accident vascular cerebral, potrivit The Sun. Persoanele care au participat au fost împărțite în trei grupuri – grupul celor care iau cina devreme, adică înainte de ora 20:00, grupul celor au mese neregulate și grupul celor care servesc cina târziu, după ora 20:00.
Potrivit acestuia, rezultatele au arătat că grupul celor care au mâncat la ore aleatorii au avut un risc crescut de a muri din cauza unui accident vascular cerebral hemoragic. Asta se întâmplă atunci când un vas de sânge se sparge și creează hemoragie.
Citește și: Alimente care reduc riscul de boli cardiovasculare. Cum să-ți protejezi inima, potrivit specialiștilor
„Am descoperit că adoptarea unui orar neregulat pentru cină în comparație cu cina servită înainte de ora 20:00 a fost asociat cu un risc crescut de mortalitate prin accident vascular cerebral hemoragic”, au scris cercetătorii.
„Din câte știm, studiul nostru este primul care investighează asocierea dintre ora cinei și riscul de mortalitate cardiovasculară”, au mai spus ei.
„În acest studiu eșantionat, bazat pe populație, după analizarea factorilor de risc cardiovascular, ora neregulată a cinei a fost asociată cu un risc crescut de mortalitate prin accident vascular cerebral hemoragic, în comparație cu cei care servesc cina devreme”, mai arată studiul.
Ei au descoperit, de asemenea, că servirea meselor la ore neregulate, asociată cu supraponderabilitatea crește și mai mult riscurile.
Cum recunoaștem un accident vascular cerebral. Care sunt primele semne de AVC
Cele mai bune estimări disponibile la acest moment arată că în România au loc anual un număr de aproximativ 60.000 – 70.000 de accidente vasculare cerebrale. Dintre acestea, aproximativ 55.000 sunt accidente vasculare cerebrale ischemice iar restul sunt AVC hemoragice, potivit alia.org.ro.
Doctorul Bogdan Popescu, preşedintele Societăţii de Neurologie din România și medic la Spitalul Clinic Colentina a precizat că semnele unui accident vascular cerebral apar brusc și a explicat care sunt acestea.
„Poate să fie o scădere a forţei musculare, adică simţim că nu mai avem forţă în mână sau în picior. Sau s-a strâmbat faţa, a coborât colţul gurii. Asta este o modalitate de debut foarte frecventă. Sau nu mai simţim bine pe o parte a corpului. Sau nu putem să menţinem mersul drept. Avem probleme să ne coordonăm mâinile sau picioarele.
Sau nu vedem într-o parte. Sau, dintr-o dată, nu mai înţelegem bine ce spun cei din jurul nostru sau nu ne mai putem exprima în cuvinte. Astea sunt modalităţile cele mai fecvente de debut ale accidentului vascular cerebral”, a trecut în revistă, Bogdan popescu, simptomele de AVC, potrivit Mediafax.
Accidentele vasculare cerebrale sunt hemroragice, atunci când un vas se sparge şi sângele inundă creierul, sau ischemice, atunci când un cheag de sânge blochează un vas. Cu cât mergi mai repede la medic, cu atât şansele de recuperare sunt mai mari.
„Pentru această situaţie, a accidentului vascular ischemic, există pentru o parte dintre pacienţi, care respectă anumite criterii, un tratament care se cheamă tromboliză sau fibrinoliză şi care este eficient în a salva din deficitul neurologic. Poate să dizolve acel cheag de sânge, să restabilească o irigare normală, corectă, fiziologică a creierului şi în felul ăsta să evite distrugerea de ţesut cerebral”, a precizat specialistul.