Antena Căutare

Cum ne protejăm de radiații? Reacția CE despre norul radioactiv din Rusia

Prezența unui nor radioactiv provenind din Rusia și un nivel ridicat de radiații au iscat panică în România și în Europa. Comisia Europeană a făcut precizări în legătură cu acest fapt.

Cum ne protejăm de radiații? Reacția CE despre norul radioactiv din Rusia
Radiații - Nor radioactiv Rusia

Prezența unui nor radioactiv provenind din Rusia și un nivel ridicat de radiații au iscat panică în România și în Europa. Comisia Europeană a făcut precizări în legătură cu acest fapt.

Românii au intrat în alertă după ce pe reţelele sociale a început să circule un mesaj care vorbea despre apropierea de România a unui nor radioactiv. Informația i-a pus pe mulți pe jar mai ales că în urmă cu câteva zile a avut loc un incident nuclear în nordul Rusiei.

Incidentul nuclear de pe 8 august a stârnit îngrijorare și în rândul altor țări europene din cauza acestui posibil nor radioactiv.

Pe pagina de Facebook a Reprezentanţei Comisiei Europene în România se specifică faptul că nu s-a primit niciun avertisment de aceste stații “care să reflecte îngrijorări privind măsurătorile”, iar mesajul despre norul radioactiv este calificat drept “Fake news”.

Mai mult, IGSU a transmis că „nu există niciun pericol radiologic pentru populație sau pentru mediu”, e importantă cunoșterea măsurilor de protecție în cazul unul dezastru nuclear.

Nivelul radiațiilor a crescut, pe 8 august, de 4-16 ori față de indicii normali

La 8 august, Sistemul teritorial automat de monitorizare a radiaţiilor (Automatic radiation monitoring system) din Arhanghelsk a înregistrat în şase din cele opt puncte monitorizate la Severodvinsk depăşirea nivelului de radiaţii gamma de 4-16 ori faţă de indicii normali, a declarat un responsabil al Rosghidromet, Iuri Peşkov.

Experţi internaţionali şi reprezentanţi ai serviciilor de informaţii americane au avansat ipoteza că explozia de lângă Severodvinsk s-a produs în timpul testării unui nou tip de armament. Potrivit acestora, ar fi vorba de o rachetă de croazieră cu sistem de propulsie nucleară 'Burevestnik' ('Albatrosul', /SSC-X-9 Skyfall, în codificarea NATO).

Citește și: Explozia din Rusia, rezultatul testării unei rachete nucleare. Rușii neagă tot! Avem un nou Cernobîl?

Ce sunt radiațiile

Radiaţiile se împart în 2 categorii: ne-ionizante şi ionizante, pentru a sublinia pericolul la adresa sănătăţii oamenilor. Radiaţiile electromagnetice: lumina, radiaţiile ultraviolete şi infraroşii, undele radio, microundele, ultrasunetele aparţin primei categorii.

Când radiaţiile lovesc un atom, îşi transferă o parte din energie asupra acestuia. Dacă energia transferată de radiaţie este suficient de mare, se produce ionizarea - procesul de îndepărtare a unui electron din atom, care lasă în urmă 2 particule încărcate electric – un electron şi un ion pozitiv. Prezenţa în număr mare a unor astfel de particule încărcate electric pot crea distrugeri ţesuturilor vii.

Cum ne protejăm de radiații?

Adăpostirea este foarte importantă în cazul unui nivel ridicat de radiații, anunță nuclearelectrica.ro.

”A sta adăpostit în casă este un mod foarte eficace de reducere a expunerii la radiații. Rămânând înăuntru cu ușile și geamurile închise puteți reduce expunerea la radiații cu până la 40%”, se arată pe site-ul instituției.

O incintă dintr-o clădire reprezintă un bun adăpost. Dacă vi se va comunică să rămâneți acasă, la serviciu sau la școală, faceți următoarele:

  • Intrați într-o încăpere.
  • Închideți toate ușile, ferestrele și gurile de aerisire.
  • Opriți sistemele de ventilație (dacă există).
  • Nu folosiți telefoanele decât dacă este absolut necesar; liniile telefonice trebuie să rămână libere pentru operatorii Inspectoratului pentru Situații de Urgență.
  • Dacă va aflați în mașină, închideți geamurile și sistemul de ventilație și părăsiți zonă afectată.

În cazul în care sunteți prins în aer liber în timpul urgenței, scoateți-va hainele și închideți-le în saci de plastic. Curățați-va părul și corpul prin spălare. Această precauție va îndepărta particulele de praf radioactiv. Când va puneți alte haine, luați-le dintr-un dulap închis.

Protejarea tiroidei în cazul unui nivel ridicat de radiații

A va adăposti, a va schimbă hainele și a face dus rămân cele mai bune măsuri de protecție împotrivă altor substanțe radioactive.

Dacă în aer există iod radioactiv, el este introdus în plămâni prin inhalare și de acolo, o parte va pătrunde în sistemul circulator, de unde va fi absorbit de glandă tiroidă. O măsură eficace de a preveni absorbirea iodului radioactiv de către tiroidă este administrarea pastilelor de KI (iodură de potasiu).

Iodul stabil (neradioactiv) din aceste pastile va fi repede absorbit de tiroidă, ducând la oprirea acumulării de iod radioactiv de către această. Iodul radioactiv va fi apoi eliminat mai repede din organism prin funcțiile naturale ale corpului. O altă măsură contra inhalării iodului radioactiv este aceea de a rămâne adăpostit în casă. Pastilele de iodură de potasiu (KI) nu protejează corpul de alte substanțe radioactive.

(!) Când se iau pastilele de iodură de potasiu ?

Pastilele de iodură de potasiu se iau în cazul unui accident nuclear major, însoțit de evacuarea în mediu a unor cantități de iod radioactiv. Tabletele de iod stabil protejează glanda tiroidă împotrivă iodului radioactiv inhalat din aerul contaminat sau ingerat pe calea alimentelor și a apei potabile dacă acestea sunt contaminate.

Administrarea de iodprevine absorbția de către glandă tiroidă a iodului radioactiv, mărește rată de eliminare a lui și reduce riscul de cancer tiroidian. Eficacitatea tabletelor este maximă dacă administrarea acestora se face operativ, pe cât posibil înaintea apariției emisiei radioactive sau, cel târziu, în primele 6 ore ale expunerii la emisia radioactivă.

Citește și: Pericol radioactiv în Europa! Nivelul radiațiilor a depășit limita normală. Oamenii își fac rezerve de iod

O femeie din Siria şi fiul său de şapte ani, prinşi de poliţiştii de frontieră de la Calafat când încercau să intre în ţ... Cercetări făcute de Poliţie şi DGASPC Constanţa, după ce mai mulţi copii au fost văzuţi cerşind în Costineşti...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x