Antena Căutare

Cum protejezi cultura de rapiță semănată toamna aceasta ca să ai o recoltă bogată anul următor. 5 lucrări de întreținere esențiale

Rapița este o plantă care a câștigat în ultima perioadă din ce în ce mai mult teren în România. Conform datelor de la INSSE (Institutul Național de Statistică), în anul 2017 au fost cultivate 598.000 ha cu rapiță, în creștere față de anul anterior. La această suprafață, producția a ajuns la 1.672 milioane de tone de rapiță.

| Sursa: Shutterstock

Rapița este o plantă care a câștigat în ultima perioadă din ce în ce mai mult teren în România. Conform datelor de la INSSE (Institutul Național de Statistică), în anul 2017 au fost cultivate 598.000 ha cu rapiță, în creștere față de anul anterior. La această suprafață, producția a ajuns la 1.672 milioane de tone de rapiță.

Creșterea este justificată cel mai probabil de faptul că rapița are numeroase întrebuințări. Aceasta poate fi folosită atât în industria alimentară, pentru producerea uleiului și margarinei, dar și ca biocombustibil sau ca furaj pentru animale. Cultura de rapița este atractivă din punct de vedere financiar pentru întreprinzătorii din agricultură, aspect care este susținut și de cererea mare de pe piață.

În ciuda acestor beneficii evidente, cultura de rapiță are nevoie de o îngrijire foarte bună pentru a obține o recoltă bogată și de calitate. Pentru reușita culturii de rapiță semănată toamna, este necesar să fie respectate următoarele lucrări de întreținere:

Lucrarea solului după semănat

Articolul continuă după reclamă

Tăvălugirea imediat după semănat are rolul de a asigura un contact mai bun între semințe și sol. Prin tăvălugire este asigurată o răsărire a rapiței cu două-patru zile mai devreme și o recoltă calitativă.

Pentru această lucrare pot fi folosiți tăvălugi cu suprafață netedă. Trebuie menționat că tăvălugirea este inutila dacă solul este complet uscat.

Irigarea culturii de rapiță

Irigarea este cu atât mai importantă cu cât toamna este secetoasă și rapița nu primește cantitatea de apă necesară. Prima udare trebuie făcută imediat după semănat, cu o cantitate de apă de 300-400 metri cubi pe hectar.O atenție deosebită se va acorda modului de aplicare a apei de irigat astfel încât să nu se favorizeze formarea crustei.

În regiunile în care există un deficit de apă, în special în perioada de creștere a rapiței, e recomandat să aplici cel puțin două udări, cu câte 400-500 metri cubi pe hectar.

Combaterea buruienilor

Rapița este o plantă care tolerează greu buruienile, mai ales în primele faze de vegetație, acestea fiind unul din factorii limitativi ai unei recolte bogate și de calitate. Mușețelul, turița, samulastra de cereale și muștarul sălbatic sunt câteva dintre buruienile care cresc odată cu rapița, rezultând astfel plante sunt slab dezvoltate.

Combaterea buruienilor prin aplicarea unui tratament cu erbicide pentru rapiță eficient este recomandată chiar din primele a faze de vegetație, când plantele nu sunt afectate prea mult de buruieni.

Combaterea dăunătorilor

Printre principalii dăunători ai culturii de rapiță se numără viespea rapiței, păduchele cenușiu al cruciferelor, gândacul lucios sau puricele cruciferelor. Pentru combatere lor este recomandată aplicarea de tratamente cu insecticid, la apariția primilor dăunători și la depășirea pragului economic de dăunare.

Un agricultor responsabil nu doar că trebuie să aplice la timp aceste tratamente pentru protecția culturii de rapiță, ci poate opta și pentru un pachet promoțional, cu erbicid și insecticid inclus. Vei asigura cel mai bun start posibil culturii de rapiță și vei economisi și la bugetul stabilit pentru înființarea acestei culturi.

Fertilizarea culturii de rapiță

Culturile de rapiță sunt foarte pretențioase când vine vorba de fertilizare. În primul rând sunt necesare îngrășăminte cu azot, potasiu și fosfor, dar și cu calciu și magneziu. Totodată, și sulful este necesar pentru o cultură de rapiță sănătoasă. Doza optimă de sulf este de 20-30 kilograme pe hectar.

Pe lângă fertilizarea de bază, este necesar să aplici și fertilizări ulterioare, atât la sol, cât și prin aplicări foliare, în funcție de nevoile plantelor. O atenție sporită trebuie să acorzi și aplicării fracționate ale azotului în toamnă și primăvara.

Încă din toamnă, rapița își formează în jur de jumătate din producția de anul viitor. Necesitatea acestor lucrări de întreținere pentru cultura de rapiță înființată toamna este esențială pentru o recoltă bogată.

Un bărbat din Timiș a făcut un cont fals de Facebook, dar ceea ce a urmat l-a costat SCUMP! Ce a pățit... S-au copt căpșunile de toamnă. Un student face zeci de mii de euro din această afacere...
Înapoi la Homepage

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 8, 21 decembrie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul lui Fuego
Hello Chef sezonul 8, 21 decembrie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul lui Fuego Sambata, 21.12.2024, 14:53
NBA Christmas Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x