Antena Căutare

Cum s-a descoperit trupul Sfintei Parascheva, moartă la 27 de ani. "Luati repede moastele mele, pentru ca nu pot sa suport mirosul acestui om!"

Cum s-a descoperit trupul Sfintei Parascheva, moartă la 27 de ani. "Luati repede moastele mele, pentru ca nu pot sa suport mirosul acestui om".

moastele sfintei parascheva

Cum s-a descoperit trupul Sfintei Parascheva, moartă la 27 de ani. "Luati repede moastele mele, pentru ca nu pot sa suport mirosul acestui om".

Sfânta Parascheva este cinstită de credincioși în fiecare an, la data de 14 octombrie. În cinstea sa, în România, anual se face un amplu pelerinaj la Iași, unde mii de credincioși vin să se închine la moaștele sale, considerate făcătoare de minuni.

Viața Sfintei Parascheva a fost, pe cât de scurtă, pe atât de intensă, din punct de vedere religios, aflăm din scrierile despre viața sa. Nu sunt cunoscute prea multe detalii, iar asta se poate constata și din faptul că Sfânta Parascheva a murit și a fost îngropată fără a i se ști identitatea. Dar cum a ajuns să fie recuperat trupul acesteia, cum i s-a aflat identitatea ”în chip miraculos” și cum au ajuns moaștele sale pe pământ românesc.

Viața Sfintei Parascheva

Articolul continuă după reclamă

Sfânta Parascheva, cinstită pe 14 octombrie, s-a născut la începutul secolului al XI-lea, în satul Epivata, aproape de Constantinopol. Aflăm că prinții ei au fost oameni bogați, dar și buni creștini. Sfânta Parascheva nu a fost singură la părinți, ci a mai avut un frate, pe nume Sfântul Eftimie Izvoratorul de mir, episcopul Maditelor.

Nu de puține ori, Sfânta Parascheva a dat hainele frumoase pe cele ale săracilor, iar la vârsta de numai zece ani aude în Biserică cuvinte acre au marcat-o profund: ”Oricine voiește să vină dupa Mine sa se lepede de sine, să-și ia crucea si sa urmeze Mie" (Marcu VIII, 34). Așa avea să facă și ea, înainte de a împlini vârsta de 20 de ani când pleacă de pe meleagurile natale și poposește la Ierusalim pentru a se închina la Locurile Sfinte.

Sfânta Parascheva ajunge în pustia Iordanului, pe urmele Sfântului Ioan Botezătorul și a Mariei Egipteanca unde duve o viață duhovnicească aspră până ce un înger îi apare în vis și-i șoptește să se întoarcă în patria sa.

Sfânta Parascheva părăsește pustiul Iordanului la vârsta de 25 de ani și se îndreaptă spre casă unde mai trăiește în credință doar doi ani. Aceasta a murit tânără, la numai 27 de ani și este înmormântată fără a i se cunoaște identitatea.

Cum s-a descoperit trupul îngropat al sfintei Parascheva

Se spune că descoperirea trupului s-a făcut în chip minunat deoarece în apropiere de locul unde ea era îngropată, ajunge, adus de ape trupul aflat în putrefacție a unui marinar. Din cauza mirosului, localnicii au săpat o groapă pentru a-l îngropa, iar săpând, aceștia au mai descoperit și moaștele sfintei.

Însă, deoarece nu știau despre cine este vorba, le-au lăsat în pământ, alături de cadavrul marinarului.

Sfânta Parascheva i s-a arătat în vis unui om evlavios din sat, pe nume Gheorghe, ca o împărăteasă, înconjurată de ostași luminați, căruia i-a zis: ”Luati repede moastele mele si le puneti intr-un loc de cinste, pentru ca nu pot sa suport mirosul acestui om”.

Moaștele Sfântei Parascheva au fost proslăvite cu faceri de minuni, iar în anul 1235 acestea au fost luate de împăratul Ioan Asan al II-lea, al românilor și bulgarilor, fiind așezate cu cinste la Târnovo. Au fost strămutate la Belgrad, iar apoi, în 1521, au fost aduse la Constantinopol, la biserica Patriarhiei.

Sfintele moaște ale Paraschevei au fost dăruite Moldovei de către patriarhul Constantinopolului Partenie I (1639-1644), drept mulțumire pentru darnicia domnitorului Vasile Lupu, care platise toate datoriile Patriarhiei ecumenice.

În anul 1944, din cauza războiului, moaștele sfintei au fost mutate de la Iași la mănăstirea din Ilfov, Samurcasesti, Ciorogarla unde au rămas până pe 27 octombrie 1944.

Începând cu anul 1889, moaștele Cuvioasei au fost mutate în Catedrală Mitropolitană din Iași. anul acesta, la pelerinajul de la Iași, care are loc între 11-15 octombrie 2019, pelerinii vor cinsti și moaștele Sfantului Spiridon al Trimitundei.

Citește și: Sfânta Parascheva 2019. Program sărbătoare 11-15 octombrie 2019​

„A început să îmi pună mâna în pantaloni și în chiloței, să mă sărute...”. O nouă victimă a lui Gheorghe Dincă rupe tăce... Un polițist din Caracal a încercat să se sinucidă! Motivul cumplit pentru care a vrut să își pună capăt zilelor! În ce s...
Înapoi la Homepage

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 8, 21 decembrie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul lui Fuego
Hello Chef sezonul 8, 21 decembrie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul lui Fuego Sambata, 21.12.2024, 14:53
NBA Christmas Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x