Antena Căutare

Cum să îți îndeplinești rezoluțiile pe care le pui pe listă la începutul fiecărui an. Experții explică ce ai de făcut

La fiecare început de an, mulți dintre noi facem liste cu rezoluții menite să ne schimbe viața.

Mai presus de toate, ai răbdare cu tine și nu uita că fiecare pas mic te aduce mai aproape de scopul tău. | Shutterstock

Rezoluțiile pe care ni le setăm și cu care facem o listă la început de an sunt menite să ne ajute să ne organizăm mai bine planurile. Fie că dorim să slăbim, să economisim bani, să învățăm ceva nou sau să petrecem mai mult timp cu familia, aceste scopuri sunt adesea uitate după câteva săptămâni.

Ce ne împiedică să ne respectăm promisiunile? Și, mai important, ce putem face pentru a le transforma în realitate? Experții în psihologie și dezvoltare personală oferă câteva soluții practice.

Citește și: La ce preț se vând brazii de Crăciun la final de noiembrie 2024. Mulți români au fost surprinși

Ce anume trebuie să faci pentru a-ți respecta mereu rezoluțiile setate la început de an

Articolul continuă după reclamă

Stabilește obiective realiste și specifice

Una dintre cele mai frecvente greșeli este setarea unor obiective vagi sau nerealiste. De exemplu, "vreau să fiu mai sănătos" este un scop neclar. În schimb, "voi mânca legume la fiecare masă și voi face exerciții fizice de trei ori pe săptămână" este un obiectiv concret și ușor de urmărit.

Folosește metoda SMART pentru a-ți stabili rezoluțiile, bazându-te pe a alege un scop Specific, Măsurabil, Realizabil (attainable), Relevant și Limitat în timp (time-bound).

Un obiectiv mare poate părea descurajant și poate provoca amânări. De exemplu, dacă vrei să economisești o sumă mare de bani, începe prin economisirea unei sume mici în fiecare lună.

Împarte scopul principal în etape mai mici și stabilește termene pentru fiecare etapă. Bucură-te de micile succese de pe parcurs, pentru a rămâne motivat.

Creează un plan concret

Rezoluțiile fără un plan clar sunt doar dorințe. Fă un plan detaliat pentru fiecare obiectiv. Notează ce pași trebuie să faci, care sunt resursele necesare și ce posibile obstacole poți întâlni.

Dacă vrei să faci mai multă mișcare, planul tău poate include înscrierea la o sală de sport sau descărcarea unei aplicații de exerciții, stabilirea unor zile și ore exacte pentru antrenament și pregătirea echipamentului din timp.

Monitorizează progresul

Dacă ții un jurnal sau folosești o aplicație pentru a-ți monitoriza progresul te poate ajuta să vezi cât de departe ai ajuns și ce mai trebuie să faci.

Fă-ți timp să reflectezi la progresul tău în fiecare săptămână. Ajustează-ți planul dacă este necesar.

Găsește un sistem de sprijin

Un prieten, un mentor sau un grup de suport îți poate oferi motivație și încurajare. Uneori, simplul fapt de a spune altora despre obiectivele tale te face să fii mai responsabil.

Împărtășește-ți rezoluțiile cu persoane care te susțin. Dacă este posibil, găsește pe cineva cu obiective similare și lucrați împreună.

Citește și: Prăjitura pentru sărbători cu foi cu nucă și cremă de mascarpone cu nesquik. E gata în mai puțin de o oră!

Schimbă-ți mentalitatea despre eșec

Multe rezoluții sunt abandonate după primele greșeli. Dar un pas greșit nu înseamnă că trebuie să renunți complet. Învață din greșeli și reia-ți drumul.

Concentrează-te pe progres, nu pe perfecțiune. Dacă ai un moment de slăbiciune, reamintește-ți de ce ai început.

Creează obiceiuri și rutine

Transformarea rezoluțiilor în obiceiuri zilnice le face mai ușor de respectat. De exemplu, dacă vrei să citești mai mult, stabilește o rutină zilnică, cum ar fi cititul timp de 10 minute înainte de culcare.

Repetiția este cheia formării obiceiurilor. Fă un efort să repeți acțiunile mici, iar acestea vor deveni naturale în timp.

Celebrează succesul

Recunoașterea progresului și sărbătorirea micilor victorii te ajută să rămâi motivat. Alege recompense care te încurajează să continui, fără să contravină obiectivului tău.

Dacă scopul tău este să slăbești, răsplătește-te cu o ținută nouă sau o experiență plăcută, nu cu alimente nesănătoase.

Fii flexibil

Uneori, viața intervine și trebuie să-ți ajustezi obiectivele. Flexibilitatea este esențială pentru a te adapta la schimbări fără să renunți complet.

Îndeplinirea rezoluțiilor de Anul Nou necesită claritate, planificare și perseverență. Setarea unor obiective realiste, monitorizarea progresului și crearea unor obiceiuri zilnice pot transforma dorințele în realitate.

Mai presus de toate, ai răbdare cu tine și nu uita că fiecare pas mic te aduce mai aproape de scopul tău. Cu o abordare strategică, anul acesta poate fi cel în care îți îndeplinești toate rezoluțiile.

Citește și: Ce cadouri atrag karma bună de Crăciun. Ce semnificație au

Imnul „Deşteaptă-te, române!”, cântat la pian de primarul Timișoarei, Dominic Fritz. Filmarea ce i-a emoționat pe români... Premiul cel mare la Loto 6 din 49 a fost câștigat de Ziua Națională a României. Jucătorul va încasa 900 000 de euro...
Înapoi la Homepage

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Revelionul cel neBUN 2025! Duelul Starurilor. Zdob și Zdub vs. Delia
Revelionul cel neBUN 2025! Duelul Starurilor. Zdob și Zdub vs. Delia Miercuri, 01.01.2025, 00:30
Un 2025 de excepție! Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x