- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Cum se calculează media semestrială și media generală la final de an școlar 2018-2019 este și întrebarea elevilor care susțin în luna iunie Evaluarea Națională. Media semestrială și media generală sunt importante pentru admiterea la orice liceu bun din București sau din țară, contând la calcularea mediei generale de absolvire a claselor V-VIII și, implicit, a mediei de admitere totale la liceu.
La sfârșitul fiecărui semestru și la încheierea anului școlar învățătorii și profesorii au obligația să încheie mediile elevilor. Media semestrială și media generală anuală se calculează la fiecare final de semestru și an școlar. Formulele de calcul după care se calculează mediile sunt următoarele:
*Calcul medie semestrială fără teză
Numărul notelor (fără teză) trebuie să fie cel puțin egal cu numărul de ore din planul cadru, iar la disciplinele cu o oră pe săptămâna numărul de note să fie de cel puțin două. Dacă la o materie nu există teză, media înseamnă suma notelor obținute împărțite la numărul de note. Adică, dacă avem note precum: 7, 8,9, 10, calculăm în următorul fel: se adună aceste patru note: 7+8+9+10= 35, după care împărțim rezultatul obținut la numărul de note, respectiv, în acest caz, cifra 4. 35:4= 8,75. În acest caz, se va rotunji în plus, deoarece s-au depășit cele 50 de zecimale, iar media trecută va fi 9.
*Calcul medie semestrială cu teză
Legea spune că ”la disciplinele de studiu, la care se susține teză, media semestriala se calculează astfel: "media semestriala=(3M+T)/4”, unde "M" reprezintă media la evaluarea periodică, iar "T" reprezintă notă obținută la teză. Notă astfel obținută se rotunjește la cel mai apropiat număr întreg; la o diferență de 50 de sutimi, rotunjirea se face în favoarea elevului."
*Formula de calcul este așadar, următoarea:
Media = [(sumă notelor obținute / numărul de note) x 3 + notă de la teză ]:4
Exemplu calcul medie semestrială cu teză
Avem notele 7, 8,9, 10, iar în teză 9. Media notelor este : {[(7+8+9+10):4] x 3+9}:4=[(35:4)x 3 + 9] : 4 = (8.75 x 3 + 9) : 4 = 35,25: 4 = 8, 8125. Și în acest caz, media se va rotunji, iar rezultatul va fi 9.
*Calcul medie anuală pentru o materie
Media pe an pentru o materie este egală cu suma mediilor de pe cele două semestre : 2. Această medie nu se rotunjește.
Exemplu calcul medie anuală pentru o materie: Matematică -semestrul I = 9, semestrul II-10
Media pe an la Matematică = (9+10):2 = 19:2 = 9,50
*Calcul medie generală anuală
Media generală pe an înseamnă suma mediilor generale de la fiecare materie : numărul de materii
Exemplu calcul medie generală anuală: Număr total de materii (inclusiv purtarea) = 15
12 medii de 10 și 3 medii de 9,50 obținute
Media generală = (12 x 10 + 3 x 9,50):15 = (120 + 28.5) : 15 = 148.50 : 15 = 9.90
*La clasa pregătitoare nu se încheie medii, ci se întocmește un raport la final de an, care vizează evaluarea dezvoltării fizice, socio-emoționale, cognitive, a limbajului și comunicării, dezvoltarea capacităților și atitudinilor de învățare.
*Calcul medie Admitere Liceu 2019
Calcul mediei de admitere la liceu este important pentru elevii care susțin Evaluarea Națională la final de an școlar 2018-2019. Formula de calcul este următoarea.
MA= 0,2 × ABS + 0,8 × EN, unde:
MA = media de admitere
ABS = media generală de absolvire a claselor a V-a – a VIII-a
EN = media generală obținută la evaluarea națională susținută de absolvenții clasei a VIII-a
O formulă de calcul diferită se va aplica în cazul admiterii la colegiile militare. În acest caz, formula de calcul a mediei finale este următoarea:
MFA = 0,3 MA + 0,7 NT, unde:
MA = media de admitere calculată conform punctului I
NT = notă la testul tip grilă de verificare a cunoștințelor la disciplinele Limbă și literatură română și Matematică;
MFA = media finală de admitere.
Încheierea mediilor, specificații
*Încheierea mediilor la clasele La clasele I-IV - se stabilesc calificative semestriale și anuale la fiecare disciplină de studiu. Mediile/calificativele semestriale și anuale la fiecare disciplină de studiu se consemnează în catalog de cadrul didactic care a predat disciplina respectivă, iar mediile/calificativele la purtare se consemnează de diriginți/învățători.
*Elevi declarați promovați: sunt declarați promovați elevii care, la sfârșitul anului școlar, obțin la fiecare disciplină de studiu cel puțin media anuală 5,00, iar la purtare media anuală 6,00/calificativul suficient.
*Elevi declarați amânați: sunt declarați amânați, semestrial sau anual, elevii cărora nu li se poate definitiva situația școlară la una sau mai multe discipline de studiu din următoarele motive:
- au absentat motivat sau nemotivat la cel puțin 50% din numărul de ore prevăzut într-un semestru la disciplinele respective, motiv pentru care nu au putut fi evaluați și nu li s-a încheiat situația școlară;
- au fost scutiți de frecvență de către directorul unității de învățământ pe perioada participării la festivaluri și concursuri profesionale, cultural-artistice și sportive, interne și internaționale;
- au beneficiat de bursă de studiu recunoscută de Ministerul Educației și Cercetării;
- au urmat studiile, pentru o perioadă determinată de timp, în alte țări.
*Elevi declarați corigenți. Sunt declarați corigenți elevii care obțin medii anuale sub 5,00/calificativul insuficient la cel mult două discipline de studiu, precum și elevii amânați care nu promovează examenul de încheiere a situației școlare.
*Elevi declarați repetenți: Elevii declarați repetenți se pot înscrie în anul școlar următor în clasa pe care o repetă, la aceeași unitate de învățământ sau la alta, în limita efectivului de 30 de elevi pe clasă.
Lucrurile Stelei Popescu vor fi scoase la vânzare. Anunțul făcut în urmă cu puțin timp!... E sigur. Încă o zi liberă pentru elevii din România în curând: „Copiii nu vor face cursuri în această zi!”...