Pentru prima dată în ultimii ani, în municipiul Alba Iulia, cunoscut ca "Orașul Marii Uniri", nu va mai fi organizată o paradă militară de Ziua Națională a României, urmând ca în 1 Decembrie să aibă loc doar o defilare, la care vor participa în jur de 300 - 400 de militari, cu tehnică ușoară, și un elicopter SMURD.
"Pot să vă spun că m-am zbătut foarte mult (pentru organizarea unei parade — n.r.) și am avut foarte multe contacte, atât la nivel de minister, cât și la nivelul Armatei a IV-a", a declarat prefectul de Alba, Dănuț Emil Hălălai.
El a menționat că Guvernul a decis ca la nivelul fiecărei garnizoane din județe, inclusiv în Alba, să se desfășoare ceremonii militare, precizând că la defilare va fi tehnică ușoară, urmând ca un elicopter SMURD să zboare deasupra blocului de defilare.
Este, practic, cel mai mic număr de militari care defilează de 1 Decembrie la Alba Iulia în ultimii ani.
Din 1990 încoace, doar șase parade militare au avut loc în "Orașul Marii Uniri" de Ziua Națională, din care ultimele trei în 2014, 2015 și 2016. În toți acești ani, parada militară a reprezentat principalul punct de atracție al manifestărilor organizate de 1 Decembrie, dovadă numărul foarte mare de persoane care au asistat.
Alternativă la parada de 1 decembrie
Peste 9.000 de porții de fasole cu cârnați și de varză călită cu ciolan, însoțite de câte o chiflă și câte un pahar cu vin, vor fi distribuite, gratuit, celor care vor fi prezenți la Alba Iulia de Ziua Națională a României, masa populară fiind sponsorizată de către un important retailer german și de unul din cei mai mari producători de vin din România, care deține podgorii pe Valea Tîrnavei Mici.
"În acest an, chef Cătălin Scărlătescu și echipa sa vor pregăti două feluri de mâncare, fasole cu cârnați și varză călită cu ciolan. Sunt mai mult de 9.000 de porții. Fiecare porție este însoțită de o chiflă și de un pahar cu vin", a declarat viceprimarul municipiului Alba, Iulia Paul Voicu.
Anul trecut, au fost distribuite zece mii de porții de iahnie de fasole cu cârnați, pregătită de 20 de chefi după o rețetă culeasă din bucătăria veche țărănească. Anterior, masa populară de Ziua Națională a constat în friptură de porc.
Sursa: Agerpress
Foto: hepta
Când se deschide Târgul de Crăciun din București. La ce oră se aprind luminițele în Capitală... Cea mai mare dorință a Patriarhului Daniel de Sfântul Andrei. Când va fi gata Catedrala Mântuirii Neamului...