Antena Căutare

Cum vor fi afectați românii de eventuala reducere a cosumului de gaze. Reacția lui Virigil Popescu la îngrijorările cetățenilor

Ministrul Energiei îi liniștește pe români și spune că cetățenii nu vor fi afectați de o eventuală reducere a consumului de gaze naturale. Consumatorii protejați ar putea fi asigurați din producția internă, susține acesta.

colaj foto Virgil Popescu si ochi de aragaz pornit Galerie
Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a vorbit despre efectul pe care îl vor avea măsurile Uniunii Europene asupra românilor. | Profimedia & Shutterstock

Prețul gazelor naturale este în creștere în întreaga lume, iar săptămâna trecută acesta a atins cel mai cel mai ridicat nivel din 2008. De asemenea, Gazprom an anunțat că reduce masiv livrările către Europa, iar țările din U.E. au ajuns marţi la un acord pentru reducerea voluntară a consumului de gaze cu 15%, începând din august.

În acest context și pe fondul scumpirilor deja existente la gazele naturale, cetățenii sunt tot mai îngrijorați de costurile facturilor dar și de posibilitatea de a rămâne fără gaze la iarnă. Ministrul Energiei, Virgil Popescu a venit cu o serie de lămuriri și îi liniștește pe cetățeni.

Ce spune Ministrul Energiei despre reducera consumului de gaze naturale

În cadrul unei intervenții la Digi24, Ministrul Energiei a declarat că românii nu vor fi afectați de o eventuală reducere a consumului de gaze naturale cu 15%. De asemenea, consumatorii protejați, categorie în care intră și cei casnici, pot fi asigurați din producția internă, susține acesta.

Articolul continuă după reclamă

Virgil Popescu a ținut să îi liniștească pe români și spune că este exclus să avem „energie ci porția”.

„Sunt mai multe grade de flexibilitate. Deja depășim nivelele intermediare – în loc de 46% avem deja 59% de gaz în depozite. România își poate asigura din producția internă toți consumatorii protejați. Lucrăm pe mai multe paliere, pe mai multe scenarii. Principalul scenariu e să avem cât mai multe gaze în depozite, să depășim pragul de 80% în septembrie.

Profilul de producție al României e diferit. Ne-a dat Dumnezeu gaze și din producția internă ne putem umple vara și toamna depozitele ca să avem la iarnă. Acest lucru se și întâmplă, mergem spre un grad de umplere cât mai mare, să avem cel puțin 90%”, a spus acesta.

Citește și: Când vor scădea prețurile la gaze. Ce spune ministrul Energiei despre această problemă

Ministrul a explicat că e vorba despre o reducere voluntară a consumului de energie, în caz de nevoie, și că la nivelul Uniunii nu au fost stabilite toate detaliile.

„Populația, care face parte din categoria clienților protejați, nu trebuie să sufere. Faptul că ar putea fi o eventuală reducere de x procente, maximum 15% dintr-o formulă de calcul, e clar că nu va afecta populația”, a explicat el.

„În momentul de față nu avem de ce să reducem”, a adăugat Virgil Popescu.

„Dar asta nu înseamnă că noi, ca români, să nu începem să economisim acasă. Să stingi un bec când ieși din cameră, să nu ții apa caldă pornită tot timpul când, de exemplu, te bărbierești, multe alte lucruri minore pe care le putem face și de care nu ne-am dat seama”, a mai spus ministrul.

„Nu vom avea cu porția energie. Este exclus așa ceva. Consumatorul casnic este pus în centru, nu industria”, a asigurat acesta.

Citește și: Anunț important din partea ministrului Energiei: România va avea gaze şi din alte surse de iarna viitoare. Care e motivul

Virgil Popescu, despre preţul carburanţilor

Virgil Popescu a mai declarat, marţi seară, la Digi 24, că a observat în ultimele săptămâni o constantă a preţului petrolului, dar se fereşte să facă o predicţie. Cu toate acestea, potrivit Ministrul Energiei, prețul la carburați ar putea să scadă pe fondul scăderii consumului de petrol.

„Am observat în ultimele săptămâni o constantă a preţului petrolului, în jur de 100 de dolari. Şi dacă a fost o oarecare creştere, a urmat imediat o descreştere inclusiv a cotaţiilor motorinei pe care o importăm, cotaţiilor internaţionale ale motorinei. Deci nu aş face o predicţie. Dar pe termen scurt nu cred că vom avea probleme cu preţul carburanţilor”, a afirmat Virgil Popescu.

„De altfel, dacă ne uităm pe analize financiare, se estimează o scădere a consumului de petrol, o scădere a cererii. Asta înseamnă că şi preţul, e clar, nu va mai creşte şi va urma un trend descendent. Dar mă feresc să fac aceste predicţii, pentru că totuşi suntem cu război la frontieră. Oricând se poate întâmpla. Preţul gazului a explodat, şi asta numai în manipularea de piaţă de cantitate”, a declarat Popescu.

Ion Iliescu este trimis în judecată pentru crime împotriva umanităţii în dosarul Revoluţiei și amplificarea psihozei ter... Cât au ajuns să coste pepenii, caisele sau roșiile în Piața Obor. Prețurile fructelor și legumelor din august 2022...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Mireasa Sezonul 9, 12 iulie 2024. Vlad și Iuliana, jurăminte emoționante înainte de a spune marele „Da” în fața ofițerului Stării Civile
Mireasa Sezonul 9, 12 iulie 2024. Vlad și Iuliana, jurăminte emoționante înainte de a spune marele „Da” în fața ofițerului Stării Civile Vineri, 12.07.2024, 16:49
Ai sport în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
x