Antena Căutare

Când vor scădea prețurile la gaze. Ce spune ministrul Energiei despre această problemă

Ministrul Energiei a vorbit despre problmea scumpirii gazelor naturale. Virgil Popesu a explicat că problema este legată de dependența de Rusia și de conflictul de la graniță.

Colaj cu Virgil Popescu și aragaz
Ministrul Energiei a explicat că prețurile crescute din ultima perioadă la gaze este cauzată de dependența față de gazul rusesc | Hepta

Ministrul Energiei a explicat că prețurile crescute din ultima perioadă la gaze este cauzată de dependența față de gazul rusesc. Virgil Popescu a explicat la Digi24 că prețurile la gaze în România vor scădea când Europa va fi aprovizionată majoritar cu gaz din alte surse decât cele rusești.

„Atâta timp cât vom fi în continuare dependenți de gaz din Federația Rusă, preț al gazului care am văzut cu toții că începând cu a doua parte a anului trecut a început să crească brusc fără absolut nicio justificare, practic manipulat, prin reducerea ofertei, prețurile nu vor scădea. Vom depinde de jocurile care se fac la cei care dictează gazul rusesc.

Dacă România și Europa vor fi aprovizionate majoritar și semnificativ majoritar cu gaz din alte surse decât cele rusești, atunci că evident că piața se va stabiliza și prețurile o vor lua în jos. Lucrurile astea sunt normale”, a explicat ministrul.

Virgil Popescu: „Atâta timp cât avem acest conflict la frontieră, din Ucraina, nu cred că vom asista la scăderi de preț”

„Atâta timp cât avem acest conflict la frontieră, din Ucraina, nu cred că vom asista la scăderi de preț. Tot timpul cât există această incertitudine, nu vom asista la o scădere a prețului”, a mai spus ministurl.

Ministrul a explicat că gazul din Rusia este folosit ca armă politică.

Citește și: Ce trebuie să facă România pentru a reduce dependența de Rusia în ceea ce privește gazele naturale. Anunțul ministrului Energiei

„Dacă vom avea suficient gaz lichefiat și nu vom depinde de gazul din Federația Rusă, sigur că prețul va scădea, că nu se mai poate juca cu gazul ca armă politică. Până atunci statul va trebui să ia măsuri.

Ministrul a vorbit și despre măsurile de plafonare a gazului natural.

Citește și: Pierdere uriașă pentru Vladimir Putin. Cel mai bun lunetist al său a fost ucis. Rusia recunoaște pierderea a doi ofițeri puternici

„Am găsit aceste măsuri cu 1 aprilie prin care prețul la gaz natural este plafonat pentru populație, pentru CET-uri, este plafonat și pentru o mare parte din industrie și vom evalua pe parcursul implementării acestei legi dacă este cazul să mai facem ajustări.

Dacă n-am avea propriul gaz din propriile pungi, nici acum nu am fi putut lua acea măsură prin care să plafonăm prețul la 150 de lei, la 250 de lei la gazul de la producători, pentru că asta am făcut acum la producători de gaz românesc. Dacă am fi fost dependenți de gazul de import, nu am fi putut să ne permitem să impunem «Ăsta este prețul, dacă vreți să vindeți bine, dacă nu vreți, iară bine»...pentru că nu-ți mai aduce gaz.

Banii se duc la buget și bugetul împarte acești bani către populație să subvenționezi o parte din factură”, a explicat Virigil Popescu pentru sursa menționată anterior.

În luna martie, ministrul Energiei anunța că România va avea gaze şi din alte surse de iarna viitoare

(P) Două metode de a deveni independent financiar pe termen mediu...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x