Chiar dacă nu ne dăm seama, în viața de zi cu zi, folosim cuvinte inadecvate de care nu suntem conștienți și care ne-au intrat în reflex. Deși pare că nu contează, acest tip de cuvinte diminuează mesajul pe care îl transmitem sau chiar îl modifică în mod negativ.
Să presupunem că nu ar conta dacă, în timp ce vorbim cu cel mai bun prieten, acționăm astfel. Însă ce se întâmplă dacă ne urmăm reflexul și la locul de muncă? Păi hai să aflăm:
1. Aproape
“Aproape”, aproape că este un cuvânt inofensiv pe care îl folosim de câte ori avem ocazia: “Aproape am terminat raportul”, ”aproape am ajuns” și exemplele pot continua.
De ce un cuvânt nepotrivit? Pentru că de fiecare dată când spui ”aproape am făcut ceva”, de fapt nu ai finalizat acel ceva. Așadar, data viitoare când te întreabă șeful dacă e gata proiectul, nu mai spune că ”e aproape gata”. Arată-i progresul pe care l-ai făcut până acum și convinge-l că poți termina treaba în timp util.
Fii atent la mesajele pe care le transmiți
2. Cândva
Problema cu ”cândva” este cam aceeași cu cea de la ”aproape” și reprezintă o lipsă de urgență. ”Cândva o să merg la sală”. Îți sună cunoscut? ”Cândva o să-l sun pe Ionescu.”
Dacă șeful te întreabă când urmează să rezolvi o problemă, nu-i spune ”cândva”. Dacă ai foarte mult de lucru, mai bine spune-i că nu poți onora cerința sa, decât să accepți prin ”cândva”-ul pe care îl folosești atât de des. Probabil că se va supăra dacă va afla că nu ai rezolvat treaba, asta deși tu i-ai zis că o vei face ”cândva”.
3. Încerc
Cu toții încercăm să ne atingem obiectivele, dar hai să ținem asta pentru noi. La un moment dat va trebui să renunți să încerci și să te apuci de treabă. În caz contrar colegii tăi își vor pierde încrederea în abilitățile tale. În plus, cel care zice că va încerca nu va avea niciodată de câștigat. Ai angaja pe cineva care ar spune că ”va încerca să rezolve o problemă” sau pe cineva care va rezolva problema.
Cuvintele sunt mai importante decât crezi
4. Poate
Poate=încerc. Poate îți bag salariul luna asta. Ți-ar plăcea să auzi asta? Nu cred. Poate trebuie să dispară din vocabular.
5. Îmi doresc să
Elimină din limbajul tău dorința de a face ceva și treci la treabă. ”Termin de calculat ultimul raport” merge mai bine decât ”îmi doresc să termin de calculat ultimul raport”.
Tipuri de colegi care te calcă pe nervi! Sigur ai și tu așa ceva la birou!
6. Oarecum
Nu puteam să termin articolul fără să mă trag singur de păr. Trebuie să recunosc, folosesc ”oarecum” de câte ori am ocazia. Atunci când cineva spune o prostie și nu vreau să-l jignesc folosesc ”oarecum”. Atunci când vreau să explic ceva și ”oarecum” nu reușesc să o fac așa cum aș vrea, îl folosesc. Reușesc ”oarecum” să folosesc acest cuvânt deși nu-mi doresc să fac asta.
Sursa: dictie.ro
Regele Mihai se recuperează după intervenția chirurgicală. "Sunt sigur că fiica mea, Margareta, va găsi înțelepciun... Jean Claude Van Damme a aterizat cu un elicopter la Bâlea Lac! Imagini de senzație!...