Există tendințe tot mai pronunțate și studii care arată că tot mai mulți oameni preferă să fie singuri pentru perioade tot mai lungi de timp sau chiar pentru totdeauna, după ce au părăsit una sau mai multe relații. Iar acest lucru nu mai e considerat deloc greșit, în vremurile noastre, comparativ cu ce se întâmpla în trecut. Motivele sunt variate și diferite de la o persoană la alta, iar jurnaliștii de la Bright Side au stat de vorbă cu experți pe această temă și le-au ales pe cele mai comune dintre ele.
Primul motiv ar fi că timpul petrecut cu alte persoane, cu prietenii, de exemplu, nu cu partenerul, este mai plăcut. Oamenii au început să se concentreze în ziua de astăzi tot mai mult pe dezvoltarea lor personală, pe viața socială și pe carieră. Așa se face că nu vor să își lase viața ghidată după caracteristicile a ceea ce înseamnă o relație sau să-și neglijeze propria valoare, în raport cu un partener.
Acești oameni care preferă să fie singuri se simt, totodată, mai deschiși spre aventură. Ei susțin că astfel savurează fiecare minut din viața lor, că "trăiesc mai intens clipa", lucru despre care oamenii din generațiile anterioare nu pot spune că au avut parte.
Un alt motiv ar fi că femeile au început să simtă tot mai acut dorința de a fi independente și adoră sentimentul de a fi libere. Ele se concentrează pe carieră și își respectă viața personală, fără a fi nevoite să facă "sacrificii" în numele iubirii. Pe de altă parte, intrarea într-o relație le face să se teamă de gândul că ar putea să piardă toate aceste lucruri, iar din acest motiv ele ajung să se căsătorească tot mai târziu în viață, după ce și-au finalizat studiile superioare și și-au consolidat cariera.
Totodată, pe măsură ce înaintăm în vârstă, opțiunea de a ne trăi viața singuri e tot mai mult luată în calcul. A fost făcut un studiu, realizat cu oameni cu vârste cuprinse între 40 și 85 de ani, care a arătat că viața lor fără partener este mult mai bună așa, comparativ cu perioada când au avut pe cineva. Pe de altă parte, studiul a arătat că cei care aveau parteneri nu erau la fel de mulțumiți de viața lor.
Un alt motiv ar fi că tot mai mulți oameni nu mai vor, pur și simplu, să își ia angajamente. Persoanele care își doresc din tot sufletul să își găsească pe cineva cu care să aibă o relație solidă par tot mai puține și sfârșesc în cele din urmă a fi singure pentru că ceilalți parteneri nu vor același lucru.
În plus, persoanele care sunt singure preferă să rămână așa pentru că le este greu să mai aibă încredere în ceilalți. Chiar dacă există povești de dragoste ieșite din comun, cele care au un final urât ne rămân, de obicei, în minte. Acest fapt se poate juca, în timp, cu abilitatea noastră de a avea încredere într-un partner.
Totodată, sunt și persoane singure care preferă să rămână așa pentru că și încrederea în ele este jos și nu cred că sunt atât de bune încât să aibă pe cineva aproape. Poate că și-au format deja și un stil de viață, se pot trezi când vor și se pot pune la somn la ce oră vor ele. Legat de lucrul acesta, persoanele care au stima de sine la un nivel foarte jos ajung să stea departe de relații tocmai pentru că scapă și de grija a ceea ce cred ceilalți despre ele.