Sub sanctiunea nulitatii absolute, testatorul va completa prin scriere olografa (de mana) clauza cuprinzand dispozitia testamentara, desemnand beneficiarul cu cat mai multe date de identificare.
Aceasta se completeaza, se semneaza si se dateaza de catre testator numai in prezenta a 2 functionari ai institutiei de credit, special imputerniciti in acest scop, care semneaza conventia alaturi de testator. Desigur, testamentul poate fi modificat sau revocat oricand.
Institutia de credit are obligatia de a comunica de indata Uniunii Nationale a Notarilor Publici datele necesare inscrierii dispozitiei testamentare in Registrul national notarial. De asemenea, are obligatia de a furniza de indata, la solicitarea instantei de judecata sau a notarului public, in cadrul dezbaterii procedurii succesorale, toate informatiile cu privire la sumele de bani, valorile sau titlurile de valoare depuse de catre defunct.
Sumele de bani, valorile sau titlurile de valoare vor putea fi predate beneficiarului numai in baza certificatului de mostenitor prin care se constata valabilitatea dispozitiei testamentare si calitatea de legatar sau, dupa caz, a unei hotarari judecatoresti.
sursa: Fin.ro