Obiceiul înoirii hainelor de Paște, în familiile din România. De unde provine tradiția. Paște 2019 înseamnă și obiceiul de înoire al hainelor pentru toți membri familiei, în România. Copii se bucură cel mai mult de acest obicei
Marea Sărbătoare a Paștelui este aproape și toți creștinii se preocupă să se pregătească pentru această sfântă sărbătoare din toate punctele de vedere, mai ales spiritual. Mulți se pregătesc de cumpărături pentru masa de Paște, așteptând musafiri și dorind să pregătească o masă în familie. Mai mult de atât, pentru ca pregătirea să fie completă, românii fac curățenie în case și păstrează tradiția înnoirea hainelor.
Cum se pregătesc românii pentru Paște
Tradiții de Paște – Mâncărurile specifice
Masa de Paște joacă un rol foarte important în pregătirile ce se fac premergătoare marii sărbători. De aceea, aceștia se aprovizionează din timp pentru a prepara mâncărurile delicioase, specifice acestei sărbători. Mulți români aleg să pună pe masa de Paște ouă roșii, pască, friptură de miel și cozonac și drob.
Ouăle se vopsesc în Joia Mare, considerându-se un păcat mare orice lucru făcut în casă vineri, când la Biserică are loc Prohodul.
Tradiții de Paște - Curățenia
O altă parte importantă când vine vorba de pregătirile și tradițiile care se păstrează de Paște este curățenia făcută în casă. Cu câteva zile înainte de întâmpinarea Sfintelor Paști, gospodinele fac curățenie în case pentru a putea primi musafiri așa cum se cuvine pe parcursul celor trei zile de sărbătoare.
Tradiții de Paște – Înnoirea hainelor
Iepuraşul de Paşte este un simbol păgân, emblemă a fertilităţii, asociat de creştini cu apariţiile lui Iisus după Înviere. Prima menţionare a iepuraşului ca simbol pascal apare în Germania, pe la 1590. În unele regiuni din această ţară se credea că iepuraşul aduce ouăle roşii în Joia Mare şi pe cele colorate altfel în noaptea dinaintea Paştelui.
În alte regiuni, copii știu că Iepurașul de Paște aduce nu doar ouă roșii, ci și dulciuri și daruri. Printre altele, românii obișnuiesc să își înnoiască hainele de Paște, purtând haine frumoase de sărbătoare, atât copiii, cât și adulții. Această tradiție de a purta haine noi în ziua de Paște provine de la tradiția păstrată în creștinismul timpuriu.
Tradiția spunea că cei care se botezau în timpul slujbei de Paști erau îmbrăcați în alb. Ei purtau aceste vesminte întreaga săptămână, ca pe un simbol al noii lor vieți. Cei deja botezați nu purtau haine albe, ci numai noi, pentru a arăta că împărtășesc noua viața a lui Hristos. În acest fel, obiceiul de a purta haine noi a devenit o tradiție de Paști.
Sursă foto: pixabay.com
Dieta ideală, descoperită la Harvard. Ce alimente sunt recomandate... Forțată să se căsătorească cu verișorul ei, o copilă s-a aruncat de pe acoperișul unei clădiri, după ce i s-a spus că nu...