Ludovic Orban a precizat și că, în privința declarației pe proprie răspundere, există varianta în care persoanele care sunt oprite în filtre să declare scopul deplasării în afara localității.
„Ambele variante sunt în analiză, vom lua decizia cât de curând, după instituirea stării de alertă”, a spus premierul.
Ludovic Orban, despre amenzi, în starea de alertă
Premierul Ludovic Orban a fost întrebat, luni seară, la Digi 24, ce aşteaptă de la Parlament în legătură cu legea privind starea de alertă, având în vedere termenul constituţional de trei zile de la publicarea în Monitorul Oficial până la intrarea în vigoare.
„Am încredere că Parlamentul va dezbate cu celeritate acest proiect de lege care a fost adoptat în şedinţa de Guvern astăzi şi că va fi adoptat în cel mai scurt timp, astfel încât să intre în vigoare. Şi dacă vor exista două zile în care nu va exista o reglementare....va exista o reglementare.
Noi aşteptăm decizia CCR de miercuri şi, în funcţie de această decizie, vom corecta actul normativ care reglementează starea de urgenţă prin Ordonanţă de Urgenţă, astfel încât să lăsăm anumite intrumente privitoare la aplicarea regulilor imediat după ieşirea din stare de urgenţă. Cel mai probabil, nu vom putea da amenzi, dar regulile vor fi stabilite prin hotărâre Comitetul Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă”, a răspuns premierul.
Ludovic Orban a precizat că prima decizie va fi declararea stării de alertă, iar în urma acestei declarări vor fi adoptate măsurile de restrângere a anumitor activităţi.
Şeful Cancelariei premierul Ionel Dancă a anunţat luni, după şedinţa de Guvern, măsurile incluse în proiectul de lege privind starea de alertă, adoptat de Executiv şi depus la Parlament în vederea dezbaterii în procedură de urgenţă.
Proiectul de lege este, marţi, pe ordinea de zi a Senatului.
Aflați bilanțul oficial actualizat al deceselor provocate de noul coronavirus în România, precum și numărul cazurilor de COVID-19 din țară, aici!