Declaraţia unică, aprobată! Ce se întâmplă, de fapt, cu DREPTURILE de AUTOR

Totul despre declaratia unica si drepturile de autor

Declaraţia unică, aprobată! Ce se întâmplă, de fapt, cu DREPTURILE de AUTOR. Guvernul a adoptat, ieri, ordonanţa de urgenţă prin care se introduce “declaraţia unică” pentru plata impozitului pe venit, CAS şi CASS, care înlocuieşte şapte formulare ce trebuiau completate până acum.

”În cazul drepturilor de autor, am mers pe ideea stopajului la sursă şi scutirea celor care sunt şi salariaţi a obligaţiilor de plată pentru CAS şi CASS. Este o abordare care a mai fost, este o abordare normală şi este de bun augur celor care sunt vizaţi de acest nou mecanism”, a declarat Ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici.

Ordonanţa exclude din sfera veniturilor din activităţi independente veniturile din drepturi de proprietate intelectuală. Acestea sunt impozitate explicit cu 10%. În cazul veniturilor din drepturi de proprietate intelectuală, venitul net se determină de plătitorii venitului prin scăderea din venitul brut a cheltuielilor stabilite prin aplicarea cotei forfetare de 40% asupra venitului brut. Impozitul se calculează prin aplicarea cotei de 10% asupra venitului net şi se reţine, la sursă, de către plătitorii veniturilor la momentul plăţii acestora, impozitul fiind final.

Declaraţia unică înlocuieşte declaraţiile D200 (veniturile realizate din România), D201 (veniturile realizate din străinătate), D220 (venitul estimat/norma de venit), D221 (norme de venit în agricultură), D600 (venitul care reprezintă baza pentru contribuţiile de asigurări), D604 (stabilirea contribuţiile de asigurări sociale de sănătate pentru persoanele fără venit) şi D605 (stoparea CASS pentru persoanele fără venit).

Orașe europene de vizitat în sezonul rece. Alege destinația favorită de acum
Iarna poate fi sau nu anotimpul tău preferat. Se pare că există orașe europene pe care e...
Horoscopul zilei de 16 octombrie 2021. Leii au parte de emoții puternice. Află ce se întâmplă cu zodia ta
Horoscopul zilei de 16 octombrie 2021 spune că Leii au parte de emoții puternice și în...
Ultimele știri