- Marele Premiu de Formula 1™ al Braziliei e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 1 - 3 noiembrie 2024!
- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite începe din 17 noiembrie, numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
ANAF a făcut o serie de precizări cu privire la stabilirea rezidenţei fiscale şi declararea veniturilor din străinătate, amintind că obligativitatea depunerii chestionarului se referă atât la românii care muncesc în străinătate mai mult de 6 luni, cât şi a celor care vin din străinătate şi muncesc în România aceeaşi perioadă, notează Adevărul.
"Reamintim contribuabililor că persoanele fizice care pleacă din ţară pentru o perioadă sau mai multe perioade de şedere în străinătate care depăşesc în total 183 de zile, pe parcursul oricărui interval de 12 luni consecutive, au obligaţia completării şi depunerii formularului "Chestionar pentru stabilirea rezidenţei fiscale a persoanei fizice la plecarea din România". De asemenea, persoanele fizice sosite în România care au o şedere în statul român pe o perioadă sau mai multe perioade care depăşesc în total 183 de zile, pe parcursul oricărui interval de 12 luni consecutive au obligaţia completării formularului "Chestionar pentru stabilirea rezidenţei fiscale a persoanei fizice la sosirea în România", a informat ANAF.
Amenzi pentru lipsa declarației de venit pentru românii din străinătate
Sancțiunile aplicate de ANAF celor care muncesc în afara țării și nu-și depun declarațiile de venit sunt reprezentate de amenzi cuprinse între 50 şi 100 lei. Chestionarul trebuie să fie depus în termen de 30 de zile, înaintea plecării din ţară.
După depunerea chestionarelor, Fiscul analizează situației persoanei fizice, conform Codului Fiscal. În plus, reprezentanții instituției atrag atenția că documentele depuse trebuie să fie însoțită de traduceri certificate de traducători autorizați.
„Având în vedere cele mai sus menţionate, invităm contribuabilii care primesc solicitări de a se prezenta la organele fiscale de a da curs acestora şi de a clarifica aspectele ce le sunt comunicate, pentru a evita dubla impunere şi a stabili statul care are dreptul de impunere a veniturilor realizate, conform prevederilor convenţiilor de evitare a dublei impuneri şi a Codului fiscal. În cazul neprezentării contribuabililor la organul fiscal, pentru clarificarea situaţiei fiscale proprie, organele fiscale au obligaţia de a întreprinde în continuare demersurile prevăzute de legislaţia fiscală, în vederea impunerii veniturilor comunicate ca urmare a realizării schimbului internaţional de informaţii”, a informat ANAF.
ANAF pune la dispoziție informații utile tuturor contribuabililor pe site-ul oficial, www.anaf.ro, secţiunea “Asistenţă contribuabili”, prin apelarea telefonică a Call-center-ului Agenţei, la numărul de telefon +4031.403.91.60, dar și în toate sediile Fiscului din Capitală și din țară.
Bacalaureat 2019. Ce schimbări sunt la Bacalaureat și ce trebuie să știe elevii... Studiu. Românii o duc tot mai rău. Aproape 90% din banii câștigați se duc pe facturi și cheltuieli. Diferențe uriașe înt...