Antena Căutare

Dosarul fraudelor bancare: Inalti functionari din Senat, AVAS, ANAF, MEC, implicati in retea

33 de persoane au ajuns dupa gratii, in dosarul fraudelor bancare. Printre cei retinuti se numara si directorul adjunct al uneia dintre cele trei banci si un fost general SIE. La audieri au ajuns si victimele retelei, zeci de oameni naivi care risca acum sa piarda tot ce au. Seful Fondului de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri, Aurel Saramet, a fost lasat sa plece acasa. Dar a fost suspendat din functie

UPDATE 15.00 Procurorii DIICOT arata, in referatul cu propunerea arestarii preventive a 33 de persoane din dosarul fraudelor bancare, ca unul dintre liderii retelei, Mihai Stan, "a reusit sa penetreze prin intermediul unor persoane care au sprijinit gruparea, din institutii importante ale statului".

"Astfel liderul gruparii, Mihai Stan, a reusit sa-si creeze un cerc relational extrem de important, cerc relational din care fac parte functionari cu rang inalt din cadrul Ministerului Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri, Ministerului Agriculturii, Senatul Romaniei, AVAS, Fondului de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii, ANAF, Fondul National de Garantare a Creditului Rural si alte structuri ale statului roman", noteaza anchetatorii in documentul citat.

UPDATE 10.20 Anchetatorii au audiat la DIICOT, Serviciul Teritorial Bucuresti, persoanele cercetate in dosar si au emis ordonante de retinere pentru 33 dintre acestea.

Reteaua coordonata de Daniel Ruse, un afacerist din Oltenita, proprietarul unui abator si fost candidat la primarie, a infiintat pe numele naivilor firme fantoma. In schema apare pana si un vanzator de cartofi din piata bucuresteana Rahova. Omul si-a vandut identitatea pentru bani, iar pe numele lui a fost infiintata o firma fantoma.

Potritiv procurorilor firmele se inscriau la ministerul Economiei pentru a primi bani printr-un program european. Dupa acest pas intra in schema Directorul Fondului National de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii, Aurel Saramet. Acesta a stat 18 ore de vorba cu procurorii, apoi a fost lasat sa plece acasa.

IMM-urile fantoma erau afaceri de suces, cu garantia Statului si recomandarea Ministerului Economiei. Asa ca se putea trece la pasul final: biroul de creditare al uneia dintre cele trei banci.

Institutiile bancare au oferit 40 de credite garantate de stat in valoare de 22 de milioane de euro. 24 dintre persoanele acuzate, printre care si directorul adjunct al uneia dintre cele trei banci si un fost general SIE au ajuns dupa gratii.

Bancile au pierdut cele 22 de milioane de euro, doar pe hartie. Statul roman, prin Fondul de Garantare, s-a angajat sa acopere, in cazul in care apar probleme, pana la 80 la suta din credit. Bancherii si-ar putea recupera restul pagubei din bunurile cu care au garantat cei pacaliti de aceasta retea.

Vezi aici cine sunt oamenii din banking anchetati de DIICOT

SPECIAL! Explozie de HIV si Hepatita C printre consumatorii de droguri legale... Biletele comune pe liniile RATB si Metrorex, disponibile din 3 noiembrie...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 21 noiembrie 2024. Corina a câștigat suma de 7500 de lei
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 21 noiembrie 2024. Corina a câștigat suma de 7500 de lei Joi, 21.11.2024, 19:00
Premierele toamnei în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x