Antena Căutare

Drama! Un bebelus a murit, dupa ce un doctor i-a spart capul cu forcepsul la nastere

Obstreticianul trebuia sa-i salveze viata, dar i-a curmat-o inainte de-a incepe. O familie din Teleorman isi plange bebelusul, mort la nastere, dupa ce capul i-a fost distrus de forcepsul cu care a fost adus pe lume. Tragedia oglindeste o realitate cruda: un instrument care salveaza vieti pretutindeni, in Romania e folosit pe bajbaite.

Iannis a murit la cateva ore dupa nastere, in drum spre un spital din Bucuresti. Nimic nu prevestise tragedia. Sarcina a decurs absolut normal si, fiziologic, nu a fost absolut nicio problema de-a lungul celor noua luni. Iar in "ziua cea mare", medicii l-au asigurat pe tata ca atat mamica, cat si copilul sunt bine. A inceput travaliul insa, si, dupa mai bine de opt ore de chin, copilul a venit pe lume, obstreticianul fiind nevoit sa foloseasca forcepsul pentru a-l scoate.

"Cand l-am vazut eu era sters si avea capul tuguiat si aici avea sange uscat. Explicatiile au fost insa putine (...) Mi-a explicat ca copilul a avut un hematom din timpul nasterii, ca mamica n-a vrut sa-i ajute la nastere (...) S-au chinuit sa scoata copilul (...) Mi-a spus ca din cauza mamei, din cauza copilului", a declarat tatal indurerat.

Abia la Institutul de Medicina Legala (IML) familia a aflat adevarata cauza a mortii celui mic: o hemoragie puternica la creier, provocata de forceps. Practic, in momentul in care medicul a incercat sa scoata copilul, bratele forcepsului i-au spart cutia craniana.

"La IML ne-au spus ca copilul era sanatos, ca nu putea sa ajunga unde a ajuns (...) I-au fracturat craniul si i-a fost fatal (...) Au spus ca daca-i facea cezariana, era salvat copilul", a mai spus tatal. O decizie pe care medicul insa nu a luat-o.

"Mama, la prima nastere, speriata, agitata, a cedat psihic. Epuizata, n-a mai putut sa coopereze cu noi. N-a mai putut sa impinga (...) Medicul care a adus pe lume baietelul avea experienta in aplicarea forcepsului. Chiar si asa insa, e o decizie care se ia doar la disperare. Avea de ales intre a salva viata mamei sau pe cea a copilului", a explicat un reprezentant al spitalului.

"Aveam de luat o decizie. Principalul, intotdeauna, oricum ar suna asta, este sa salvam mama. Stiu, familia asteapta copilul cu nerabdare, dar mama este cea pe care trebuie sa o salvam (...) Aici era o situatie in care amandoi se degradau. Nu aveam alta alternativa. In toata lumea, forcepsul e folosit in situatiile de urgenta. Sunt proceduri, sunt protocoale. Dar, nu stiu despre caz. Oricum, este o chestiune de ancheta profesionala", a adaugat sursa medicala.

In Occident, acolo unde forcepsul este utilizat de trei ori mai des decat la noi, sansele ca noul nascut sa supravietuiasca sunt aproape 100%. In ultimii ani, in maternitatile din Bucuresti, cinci din o suta de copii s-au nascut perfect sanatosi cu ajutorul forcepsului. Semn ca, pana la urma, nu instrumentul ci priceperea medicului conteaza.

Targu Jiu: Un politist risca sa fie dat afara din serviciu, dupa ce si-a pierdut gloantele in... sediul politiei... Tone de alimente expirate au fost descoperite la o cantina de ajutor social din Galati...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x