Astfel, CAB arata ca Bertzi a fost recrutat pe 28 aprilie 1988 de Securitatea Municipiului Bucuresti, in calitate de gazda a unei case de intalniri avand numele conspirativ "Victoria".
"In dosar se afla Angajamentul intocmit si semnat olograf de catre parat la data de 28 aprilie 1988, in care se mentioneaza ca se angajeaza sa sprijine organele de securitate, prin punerea la dispozitie a garsonierei in care domiciliaza, colaborare pe care o va desfasura in mod conspirat si in secret", mai arata judecatorul Curtii, in motivare.
"Locuinta pe care ne propunem sa o folosim corespunde scopului propus, nefiind pericol de deconspirarea retelei informative ce va fi introdusa, nici a faptului ca va fi folosita de catre organele de securitate. Legenda de folosire a casei de intalniri va fi urmatoarea: Bertzi Alexandru poate explica prezenta ofiterului in garsoniera sa ca fiind un var, student care vine frecvent insotit de colegi pentru a lucra la proiecte intrucat in garsoniera sunt conditii bune. (...)Candidatul lucreaza numai schimbul 1 cand casa poate fi folosita, iar uneori candidatul face turnee artistice in tara, perioada in care casa va putea fi folosita permanent. Fata de cele raportate, propunem a se aproba recrutarea numitului Bertzi Alexandru in calitate de gazda", potrivit celor redate de Curte din documentele depuse de CNSAS.
Potrivit acelorasi note ale ofiterilor de securitate care s-au ocupat de recrutarea artistului, Bertzi a acceptat sa-i ajute, punand la dispozitie cheia de la locuinta. Cantaretul s-a angajat in scris ca nu va divulga colaborarea cu organele de securitate.
Pe baza acestor documente, Curtea a apreciat ca sunt indeplinite conditiile pentru a se constata calitatea de colaborator al Securitatii a cantaretului Bertzi.
Curtea de Apel Bucuresti motiveaza decizia si pe baza caracterului voluntar al artistului, in ciuda apararii acestuia, care a sustinut ca nu s-a dus din proprie initiativa sa puna casa la dispozitia ofiterilor de la Securitate, ci mai mult ar fi fost santajat si presat de acestia.
Pe 31 ianuarie, CAB a stabilit ca artistul Ducu Bertzi a fost colaborator al fostei Securitati si a admis astfel actiunea CNSAS.
Ducu Bertzi a declara la acea vreme, ca decizia CNSAS, care a cerut Curtii de Apel Bucuresti sa constate calitatea lui de colaborator al fostei Securitati, este "nedreapta", cantaretul precizand ca nu a facut politie politica, nu a facut rau nimanui si se va apara pana la capat.
Intrebat daca si-a pus la dispozitia Securitatii locuinta lui de la vremea respectiva, Ducu Bertzi a spus ca a fost "fortat de imprejurari" si "nu de buna voie" a facut acest lucru.
foto: Intact Images