Antena Căutare

E oficial, violența cibenetică va fi pedepsită prin lege. Persoanele care lansează amenințări online ori fac publice imagini intime riscă sancțiuni drastice

Proiectul de lege care prevede incriminarea violenței cibernetice pe rețelele sociale ori în alt mediu online a fost adoptat, în urmă cu puțin timp, de către Camera Deputaților. 

E oficial, violența cibenetică va fi pedepsită prin lege. Persoanele care lansează amenințări online ori fac publice imagini intime riscă sancțiuni drastice
E oficial, violența cibenetică va fi pedepsită prin lege. Persoanele care lansează amenințări online ori fac publice imagini intime riscă sancțiuni drastice

Astfel, în urma acestei decizii, printre categoriile violenței domestice ar urma să fie inclusă și violența cibernetică, astfel încât persoanele hărțuite în mediul online să poată beneficia de protecție, iar agresorii să poată fi sancționați. Forma în vigoare a legii nu include violența cibernetică printre tipurile de violență domestică.

Anchetat de poliție, vloggerul Alexandru Bălan cere scuze, după instigarea la violență și hărțuire sexuală împotriva adolescentelor

În urma acestei decizii, pe lângă sancțiunile penale ale agresorilor, victimele pot beneficia de adăpost și de ordin de protecție.

Proiectul definește violența cibernetică astfel: hărțuirea online, mesaje online instigatoare la ură pe bază de gen, urmărire online, amenințări online, publicarea non-consensuală de conținut grafic intim, accesul ilegal de interceptare a comunicațiilor și datelor private și orice altă formă de utilizare abuzivă a Tehnologiei informației și a comunicațiilor prin intermediul calculatoarelor, telefoanelor mobile inteligente, sau a altor dispozitive similare care folosesc telecomunicațiile sau se pot conecta la internet și pot transmite sau utiliza platforme sociale sau de e-mail, cu scopul de a face de rușine, umili, speria, amenința sau reduce la tăcere victima.

Vloggerul ”Colo”, plasat sub control judiciar după ce a instigat la viol

Acest proiect de lege, care a fost semnat de mai mulți parlamentari, a fost inițiat de deputatul USR Cristina Ionela Iurișniți, iar decizia Camerei Deputaților vine la scurt timp după ce Alexandru Bălan, vloggerul cunoscut drept ”Colo”, a fost plasat sub control judiciar după ce a instigat la viol.

Pe timpul perioadei în care se află sub control judiciară, vloggerul nu are voie să publice conținut pe nicio rețea socială.

Un bărbat din Constanţa și-a amenințat soția cu moartea și poliția cu sinuciderea

„Să nu desfășoare activitatea în exercitarea căreia a săvârșit fapta- postarea în spațiul online (de ex. YouTube, Instagram, Facebook, Tik Tok) de videoclipuri de tip live streaming, vlog”, se arată în comunicatul Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 2.

„Colo” a fost reținut marți seară în dosarul în care este cercetat pentru că ar fi instigat la violență împotriva minorelor, inclusiv la violarea acestora, după ce a povestit pe contul său de YouTube o experiență pe care a avut-o cu o fată de 16 ani.

Un medic a mers la serviciu deși știa că a fost infectat cu noul coronavirus. Procurorii: ”A interacționat cu personal m... Michael Schumacher va fi operat din nou. Ultimele informații despre fostul pilot de Formula 1, făcute publice chiar de m...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe Marti, 16.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x