Antena Căutare

Elevii au scris „perle” de milioane la Bac! „Poetul nu loveşte coloana de minuni a lumii, că e om bun şi are milă de ele”

Un nou Bac, o nouă serie de "perle" la Limba şi Literatura Română! Anul acesta, Eminescu, Arghezi şi Blaga au căzut victime condeielor mai puţin inspirate ale tinerilor. Subiectul al treilea al examenului scris a fost cel care le-a dat cele mai mari bătăi de cap elevilor!

Un nou Bac, o nouă serie de "perle" la Limba şi Literatura Română! Anul acesta, Eminescu, Arghezi şi Blaga au căzut victime condeielor mai puţin inspirate ale tinerilor. Subiectul al treilea al examenului scris a fost cel care le-a dat cele mai mari bătăi de cap elevilor!

"Luceafărul" lui Eminescu a devenit pentru unii o ceartă la distanţă, iar pentru alţii o adevărată lecţie de ocultism şi vrăjitorie.

Subiectele nu au fost deloc uşoare, o spun chiar şi profesorii. Cel mai greu a fost punctul al treilea. Aici absolvenţii de liceu au avut misiunea de a scrie un eseu despre arta literară a lui Mihai Eminescu, Tudor Arghezi, Lucian Blaga sau Ion Barbu.

Majoritatea tinerilor au preferat "Luceafărul" lui Eminescu, deşi foarte mulţi nu au înţeles prea mult din poezie și au dat na

Au fost şi elevi care au impresionat prin vocabular, din păcate tot ce au făcut a fost să scrie o înşiruire de cuvinte goale, fără vreo legătură cu subiectul ales.

Nici arta literară a lui Arghezi nu a scăpat. Simbolistica din poezia Testament le-a scăpat, în schimb, multora.

Concluzia profesorilor este una îngrijorătoare. După douăsprezece clase din ce în ce mai mulţi elevi nu pot să treacă de la gândirea concretă la cea abstractă. Pentru o mare parte dintre ei poezia şi simbolistica rămân tărâmuri necunoscute.

Iată mai jos câteva dintre cele mai „savuroase” perle ale elevilor:

  • Versurile poetului: "Porni luceafarul. Creşteau / În cer a lui aripe, / Şi căi de mii de ani treceau / În tot atâtea clipe."

Explicaţia elevului: "Luceafărul pleacă la cer, trece ca o Supernovă printre stele şi ajunge la stăpânul lumii. Acesta îi strigă, de departe, să rămână veşnic, adica nu are voie la moarte."

  • Versurile poetului: "Eu nu strivesc corola de minuni a lumii / şi nu ucid / cu mintea tainele, ce le-ntâlnesc."

Explicaţia elevului: "Poetul nu loveşte coloana de minuni a lumii, că e om bun şi are milă de ele."

  • Versurile poetului: " De la străbunii mei până la tine, / Prin râpi şi gropi adânci / Suite de bătrânii mei pe brânci / Şi care, tânăr, să le urci te-aşteaptă/ Cartea mea-i, fiule, o treaptă."

Explicaţia elevului: " Cititorii din lume urcă pe trepte până la cartea lui Arghezi şi fac mare efort după ce au trecut prin multe râpi şi gropi adânci."

Imagini apocaliptice în România! Puhoaiele de apă au ras sate întregi!... BACALAUREAT 2018 EDU.RO. Cum a venit o tânără îmbrăcată LA EXAMEN! Un coleg A POZAT-O în timp ce... scria!...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe Marti, 16.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x