Mâine încep simulările pentru evaluările naţionale. Este însă primul an în care nu sunt testaţi doar elevii de clasa a opta, ci şi cei de clasa a șaptea. Ministrul Educaţiei ia însă în calcul să renunţe la examenul de la finalul gimnaziului şi se gândeşte sa facă mai multe testări intermediare.
Mădălina este în clasa a șaptea şi mâine dă prima testare importantă din viaţa ei. Anul acesta, la simularea pentru evaluarea naţională participă şi elevii care nu sunt în ultimul an de gimnaziu. Dar Mădălina nu prea are emoţii.
Tot pentru simulare învaţă şi Darius. Olimpic la matematică, adolescentul este deja obişnuit să-şi testeze cunoştinţele, chiar dacă de obicei o face la alt nivel.
Ca Mădălina şi Darius, mâine vor da testarea alte sute de mii de copii. Primul hop, limba română, iar ultimul limba şi literatura maternă. Pentru elevii de clasa a 8 a, în iunie urmează Evaluarea Naţională. În funcţie de notele obţinute vor putea alege liceul la care vor învăţa în următorii patru ani. Un examen la care, ministrul Educaţiei se gândeşte să renunţe.
Dacă învățământul devine obligatoriu pe 12 clase, se justifiă evaluările intermediare ca să întărim ritmul acesta al învăţării continue.
În acest moment, media la evaluarea naţională reprezintă 80% din nota de admitere la liceu, iar restul- mediile celor patru ani de gimnaziu.
Simularea pentru Evaluarea Naţională se va desfășura, în următoarele zile, după cum urmează:
- 11 martie - Limba și literatura română
- 12 martie - Matematică
- 13 martie - Limba și literatura maternă
- 22 martie - Comunicarea rezultatelor