Nicolae Ceauşescu era speriat. Elena Ceauşescu ţinea capul jos şi n-a scos un sunet în elicopterul cu care am fugit de pe acoperişul Comitetului Central. Așa descrie comandorul Ștefan Mihai, cel care era la manşa elicopterului cu care dictatorul a încercat să fugă, în ziua de 22 decembrie 1989.
La ora 11 şi 40 de minute, elicopterul ateriza pe acoperişul Comitetului Central şi aştepta ordine. Comandor Ştefan Mihai aștepta ordine. Avea 37 de ani în momentul în care a fost obligat să ia cele mai grele decizii din viaţa lui. După trei decenii, din aeronava care i-a extras pe soţii Ceauşescu, pilotul îşi aminteşte fiecare clipă. Îl vede şi-acum, cu ochii minţii, pe dictator!
Ora 12 şi zece minute. Delfinul decolează!
La doar câteva sute de metri de mulţimea furioasă, aeronava a fost la un pas să se prăbuşească. Chiar pe Bulevardul Magheru. Pilotul, colonelul Vasile Maluţan, a reuşit salvarea. Apoi s-a uitat către colegul lui, comandorul Ștefan Mihai.
DESPRE ELICOPTERUL SOȚILOR CEAUȘESCU
Aeronava, model DAUPHIN 356, cu numărul 203, are o capacitate de şapte locuri. În acel moment erau nouă persoane la bord. În faţă, pe primele scaune, erau piloţii, mecanicul de bord şi soţii Ceauşescu. În spate, pe trei locuri, aghiotanţii Florian Rus şi Marian Rusu stăteau înghesuiţi lângă membrii Comitetului Executiv, Manea Mănescu şi Emil Bobu.
Comandorul Ștefan Mihai, despre fuga lui Nicolae Ceaușescu
Prima oprire, Snagov. La vila de protocol, Manea Mănescu şi Emil Bobu au fost daţi jos. Timp de 40 de minute, dictatorii au căutat un loc sigur de scăpare. Dolj, Olt, Dâmboviţa, Argeş şi Tulcea. Nicio bază nu i-a primit. S-au îndreptat spre Piteşti.
Din vila de protocol, Nicolae Ceauşescu a urcat în elicopter cu o plasă de alimente.
Imediat după decolare, piloţii au fost înştiinţaţi că spaţiul aerian al României a fost închis. Ceauşescu a ordonat să nu transmită localizarea. Câteva minute mai târziu, aceștia au fost reperaţi.
Au aterizat la 50 de metri de şosea, lângă localitatea Boteni, unde unul dintre aghiotanţi a oprit o maşină, la ocazie.
Elicopterul cu care a fugit Nicolae Ceaușescu de mulțumirea furioasă
Dictatorii au ajuns la Miliţie şi, apoi, au fost duşi la Unitatea Militară din Târgovişte unde, după trei zile, au fost executaţi.
Sunt 30 de ani de când România a fost frontul unui război cu mii de victime.
Ultimul zbor al dictatorului a însemnat sfârşitul regimului. Astăzi ne bucurăm de libertate.
Vasile Maluţan şi Ştefan Mihai au fost avansaţi în grad şi au continuat să piloteze aeronavele statului. Colonelul Maluţan a murit, cinci ani mai târziu, prăbuşit într-o vie. Comandorul Ştefan Mihai s-a pensionat în 2005. Aeronava DAUPHIN 365 este acum operată de Serviciul Român de Informaţii.
Sursa: observator.tv
Un milionar este căutat în toată ţara! Norocosul câştigător la Loto 6/49 încă nu şi-a revendicat premiul... Sondaj exploziv! Ce cred românii despre Ceaușescu...