Senatorii au adoptat, cu unanimitate de voturi, un proiect legislativ prin care li se da posibilitatea medicilor de a se pensiona, la cerere, la vârstă de 67 de ani, fără a li se afecta dreptul de a beneficia de pensie la vârstă de pensionare.
Senatorul social-democrat Florian Bodog, unul dintre iniţiatorii proiectului, a declarat în plen că actul normativ vine în completarea "tuturor măsurilor luate de Guvern" pentru a compensa problema absenţei medicilor în anumite spitale judeţene care au rămas fără specialişti, relatează agerpres.
"Fac precizarea că această modificare legislativă nu afectează cu nimic celelalte posibilităţi de continuare a activităţii pentru membrii Academiei, pentru doctorii în medicină. Deci nu am anulat absolut niciuna din prevederile legale existente în momentul de faţă, doar am adăugat această posibilitate că medicii, la cerere, să poată să-şi prelungească activitatea - cei care nu fac parte din categoriile deja exceptate", a explicat Bodog.
Senatorul liberal Leon Dănăilă a spus că propunerea de a-i menţine în activitate pe medici până la 67 de ani este foarte benefică deoarece țara noastră are un deficit foarte mare de medici, iar să creezi un specialist la ora actuală este nevoie de aproximativ 10-15 ani.
"Conform statisticilor publice, deşi promoţiile absolvenţilor de învăţământ superior de licenţă în domeniul medical, din ultimii ani din România, au fost de patru ori mai mari faţă de cei 2.500 de absolvenţi în 1990, multe spitale din ţară au secţii închise din lipsă de specialişti", se arată în expunerea de motive a proiectului iniţiat de senatorii social-democraţi Florian Bodog şi Ion Rotaru.
Vârsta standard de pensionare este de 65 de ani pentru bărbaţi şi 63 de ani pentru femei, prevăzută în Legea 230/2010. Proiectul face parte din categoria legilor ordinare, Senatul fiind prima Cameră sesizată.