Elevii de clasa a VIII-a susțin azi, 20 iunie, Evaluarea Națională la Matematică. Subiecte și bareme vor fi publicate pe a1.ro, îndată ce vor apărea pe Edu.ro. Vezi modele de de subiecte și ce trebuie să știi
UPDATE, ora 15: 00 - Ministerul Educației a publicat subiectele și baremul de corectare la Matematică, pe subiecte.edu.ro. Află AICI ce notă ai putea lua în funcție de punctajul exercițiilor!
Update- ora 10:00 - Avem subiectele! Vezi aici FOTO cu ce a picat anul acesta la Evaluare Națională, proba de Matematică
- Vezi și: Barem Matematică Evaluare Națională 2019: Cum se rezolvă subiectele și ce notă ai putea lua
Update: ora 9:00 - Elevii au ajuns în sălile de examen și au început proba la matematică. Emoțiile sunt mari, iar unii dintre absolvenții de școală generală spun că au făcut și meditații și s-au pregătit tot anul pentru acest examen.
Evaluarea Națională la matematică este a doua probă din cadrul examenului de Capaciate 2019. Prima probă scrisă a avit loc marți, 19 iunie, la Limba și Literatura Română.
La Evaluarea Naţională din acest an s-au înscris 154.956 de absolvenţi ai clasei a VIII-a, conform situaţiei centralizate de Ministerul Educaţiei Naţionale, însă marți, când s-a desfăşurat prima probă scrisă, cea de Limba şi literatura română, au fost prezenţi 146.553 de candidaţi, dintre care un candidat a fost eliminat pentru tentativă de fraudă, iar lucrarea a fost notată cu nota 1.
Tot ce trebuie să știi despre Evaluare Națională 2019, Română și Matematică
Evaluare Națională 2019 Matematică Edu.ro. Modele de Subiecte, bareme
Modele de subiecte și bareme au fost publicate de Edu.ro, la categoria: subiecte.edu.ro.
Subiecte Evaluare Națională 2018
La Evaluarea Națională din 2018 au picat următoarele subiecte:
Subiectele și baremele la Evaluare Națională 2018 le puteți vedea și aici.
Evaluare Națională 2019 Matematică Edu.ro, 20 iunie 2019
Regulile examenului de la matematică indică faptul că elevii trebuie să aibă asupra lor un act de identitate şi instrumente de scris cu cerneală sau pastă albastră pentru redactarea lucrărilor, creion negru pentru realizarea desenelor/schemelor şi instrumente de desen la proba de Matematică.
Timpul destinat pentru a rezolva subiectele la Evaluaera Națională pentru clasa a 8-a este de două ore, socotit din momentul în care s-a încheiat distribuirea subiectelor fotocopiate pentru fiecare candidat.
Candidaţii care doresc să corecteze o greşeală taie fiecare rând din pasajul greşit cu o linie orizontală. În cazul în care unii candidaţi, din diferite motive, doresc să-şi transcrie lucrarea, fără să depăşească timpul stabilit, primesc alte coli tipizate. Acest lucru este consemnat de către asistenţi în procesul-verbal de predare-primire a lucrărilor scrise.
Colile folosite iniţial se anulează pe loc de către asistenţi,menţionându-se pe ele „Anulat”, se semnează de către asistenţi şi se păstrează încondiţiile stabilite pentru lucrările scrise. După ce rezolvă subiectele la Evaluarea Națională la Matematică, pentru clasa a 8-a şi îşi încheie lucrările, candidaţii numerotează foile, sub îndrumarea asistenţilor, numai cu cifre arabe, în partea de jos a paginii, în colţul din dreapta, indicând pagina curentă şi numărul total de pagini, de exemplu sub forma 3/5, pentru pagina a treia, dacă elevul a scris în total cinci pagini.
Se vor numerota toate paginile pe care elevul a scris, inclusiv acelea pe care sunt scrise doar câteva rânduri, partea nescrisă fiind barată de către asistenţi. După încheierea numerotării, candidaţii predau asistenţilor lucrările şi semnează pentru confirmarea predării lucrării şi a numărului de pagini.
Ce pățesc elevii prinși la copiat în Evaluarea Națională 2019
Absolvenții de clasa a VIII-a prinși că încearcă să copieze sau că au la ei telefoane/obiecte interzise sunt dați afară din probă și primesc nota 1, indiferent dacă au folosit sau nu materialele interzise.
Ordinul de ministru prevede că elevii prinși cu telefoane sau copiuțe sunt eliminați din examen “indiferent dacă au fost introduse de aceștia ori de alți candidați, de cadre didactice din comisie sau de alte persoane și indiferent dacă ei au primit ori au transmis materiale interzise/ciorne/foi din lucrările scrise”.
Dacă un elev este dat afară din examen pentru că a încercat să copieze, președintele de comisie scrie pe lucrarea acestuia, cu cerneală sau pix roșu, “fraudă” și pune nota 1.
Înainte de fiecare examen din Evaluarea Națională 2019, profesorii asistenți le vor explica elevilor regulile și le vor cere “să predea toate eventualele materiale și obiecte care, potrivit reglementărilor în vigoare, sunt interzise în sala de examen”. După ce profesorii le spun candidaților ce nu au voie să facă în examen, elevii vor semna un proces-verbal în care se află menționat că știu că nerespectarea regulilor are drept consecință eliminarea lor din examen și nota 1 la proba respectivă.
Evaluarea Națională 2019 Edu.ro Rezultate
Primele rezultate de la Evaluarea Națională se vor afișa pe 25 iunie, ziua când se pot depune și contestații. Rezultatele finale se depun sunt anunțate pe 29 iunie 2019.
Media generală obţinută la Evaluarea Naţională constituie unul dintre criteriile pentru admiterea în învăţământul liceal de stat. Media de admitere în liceu este media ponderată dintre media generală la Evaluarea Naţională (reprezentând 80%) şi media generală de absolvire a claselor din gimnaziu (reprezentând 20%).
Ce este Evaluarea Națională
Evaluarea Națională pentru elevii clasei a VIII-a reprezintă modalitatea de evaluare externă sumativă a competențelor dobândite pe parcursul învățământului gimnazial. Examenul se desfașoară, anual, într-o singură sesiune. Atât candidații proveniți din învățământul de stat, cât și cei din învățământul particular au dreptul sa susțină examenul fără taxă. Media obținută la EN VIII este un criteriu esențial pentru admiterea în învățământul liceal.
Coordonarea la nivel național a proiectării, organizării și desfășurării EN VIII, precum și valorificarea rezultatelor acestora sunt asigurate de Ministerul Educației prin Centrul Național de Evaluare și Examinare (CNEE). Coordonarea la nivel județean/al municipiului București a organizării EN VIII, precum și valorificarea rezultatelor acestora sunt asigurate de către inspectoratele școlare județene.
Evaluare Națională 2019 - Rata de promovabilitate în ultimii doi ani
Anul trecut s-au înscris la Evaluare Naţională peste 150.000 de candidaţi. Rata de participare a fost de 94,8%, iar peste 73% au promovat. La Limba şi literatura română, 83% au obţinut note peste 5 şi 2.089 au luat nota 10. La Matematică, 61% au luat note peste 5, iar 1.903 au primit 10.
În 2017, la Evaluare Naţională s-au înscris aproape 145.000 de candidaţi. Procentul de promovare a fost de aproximativ 77% la nivel naţional. Din 2017, la admiterea în clasa a IX-a, ponderea mediei de la Evaluare Naţională a crescut de la 75% la 80%, iar notele de la clasă reprezintă doar 20%, în loc de 25%. În ultimii zece ani, cea mai slabă rată de promovabilitate la Evaluare Naţională a fost în 2012, când doar 66% au luat note de promovare. Cele mai bune rezultate s-au obţinut în 2008, când aproape 90% din elevii înscrişi la Evaluare Naţională au luat note peste 5.
Citește și:
Evaluare Națională 2019. Modele subiecte și bareme la Matematică
Subiecte Matematică Evaluare Națională 2019 - Ce a picat anul trecut