- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Primăria Capitalei vrea să acorde, prin Centrul de Servicii Comunitare Integrate pentru Tineri al Municipiului Bucureşti, un stimulent de 1.500 de lei net fiecărei familii de tinerii care se căsătoresc, cu condiţia ca cel puţin unul dintre soţi să fie la prima căsătorie şi cel puţin unul dintre ei să aibă domiciliul sau reşedinţa în Bucureşti, conform unui proiect de hotărâre aflat pe ordinea de zi a şedinţei de joi a Consiliului General al Municipiului Bucureşti (CGMB), relatează news.ro.
Potrivit proiectului de hotărâre, sumele vor fi acordate de Centrul de Servicii Comunitare Integrate pentru Tineri al Municipiului Bucureşti (CTMB) în urma unei cereri şi a unei copii a certificatului de căsătorie depuse de unul dintre soţi la sediul CTMB în termen de 45 de zile calendaristice de la data căsătoriei.
Pentru primirea acestei sume, cel puţin unul dintre soţi trebuie să se afle la prima căsătorie, cel puţin unul dintre soţi să aibă domiciliul sau reşedinţa în Capitală şi cel puţin unul dintre ei să aibă vârsta cuprinsă între 18 şi 35 de ani.
În cazul în care cetăţenii nu îndeplinesc a treia condiţie, respectiv nu au între 18 şi 35 de ani, stimulentul financiar va fi acordat cu avizul primarului general, se precizează în proiect.
În expunerea de motive, municipalitatea arată că în Bucureşti numărul căsătoriilor a scăzut de la an la an, iar tinerii amână tot mai mult căsătoria din lipsa unor factori care să o favorizeze şi din cauza faptului că nu primesc sprijin din partea statului la întemeierea familiei.
„Conform datelor furnizate de Institului Naţional de Statistică, în perioada 2010-2015, vârsta media a soţilor la căsătorie a înregistrat o creştere semnificativă, respectiv, dacă în 2010 bărbaţii se căsătoreau la o vârstă medie de 32,6 ani, iar femeile la o vârstă medie de 25,8 ani, în anul 2015 vârsta medie a fost de 34,5 ani la bărbaţi, respectiv 31,6 ani la femei. Întemeierea unei noi familii tinere este o celulă vie pentru naţiune care prelungeşte existenţa acesteia, grupa de vârstă cu cea mai mare rată a fertilităţii fiind de 25-29 de ani, cu valorile de 77,3, respectiv 67,8”, explică municipalitea, considerând că „tinerii trebuie sprijiniţi de către stat în a-şi forma familii, devenind astfel mai responsabili de la vârste timpurii”.